Hem Fisk Servera rödspätta till julen

Servera rödspätta till julen

av Redaktionen

Rödspättan är en mager saltvattenfisk som tillhör familjen flundrefiskar. Den hittas lättast vid kusterna i väster och söder, men du kan även fiska den i vissa områden i Östersjön. Äter du den här fisken kan du vara säker på att du får i dig en stor mängd protein samt en massa nyttiga mineralämnen. Rödspätta är en fantastiskt god matfisk och det finns gott om recept som passar kalla decemberdagar.

Rödspätta i saffranssås – det här behöver du:

  • 500 g djupfryst rödspättefilé
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja

Till såsen:

  • 3 dl fiskbuljong
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 g saffran
  • Saft från en halv citron
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl

Tillbehör:

  • 1 msk finklippt persilja
  • 1 msk finhackad dill
  • En halv gurka
  • 1 djupfryst smördegsplatta

Så här gör du:

  • Tina dina djupfrysta fiskfiléer.
  • Strö över dill och persilja.
  • Vik filéerna dubbelt.
  • Lägg filéerna i en låg och vid panna.
  • Häll över kokande fiskbuljong.
  • Lägg på locket. Låt filéerna sjuda på svag värme (ca 9 minuter).
  • Ta upp fisken och håll den varm.
  • Gör såsen: börja med att sila buljongen och koka ihop den till 3 dl.
  • Vispa ner vispgrädden.
  • Tillsätt stött saffran samt saft från en halv citron.
  • Rör ihop mjöl och smör.
  • Vispa ner redningen i såsen.
  • Häll såsen över rödspättan.
  • Tillbehör: när smördegsplattan är tinad kavlar du ut den en aning.
  • Skär plattan i 5 cm stora fyrkanter.
  • Dela fyrkanterna i trianglar.
  • Grädda trianglarna i 5 – 6 minuter (ca 200 grader).
  • Skala gurkan och klyv den sedan på längden.
  • Skär gurkan i 1,5 cm tjocka bitar.
  • Förväll den i 5 minuter i kokande saltat vatten.
  • Låt den rinna av.
  • Lägg gurkbitarna ovanpå fisken och såsen.
  • Lägg trianglarna vid sidan om fisken.
  • Strö över dill och persilja ovanpå allt.
  • Servera rätten med kokt ris.

 

Rödspätta i gryta – det här behöver du:

  • 600 g rödspättefilé

Till fiskbuljongen:

  • Skrov, stjärt och fenor av rödspättorna
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 msk salt per liter vatten
  • 1 knippa dill
  • 1 lagerblad
  • 1 morot
  • 1 purjolök

Till grytan:

  • 1 fänkålsstånd
  • 3 lökar
  • 5 tomater
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1 knippa persilja
  • 1 msk finhackad citronmeliss

Så här gör du:

  • Låt den djupfrysta rödspättan tina.
  • Dela filéerna en gång tvärs över.
  • Fiskbuljong: koka upp skrov, stjärt och fenor tillsammans med dill, lagerblad, skalad morot, ituskuren purjolök och hela pepparkorn i lättsaltat vatten.
  • Grytan: Skala löken och skär den sedan i ringar.
  • Skär av topp och rotskiva på fänkålsståndet. Ta bort de yttre grova bladen.
  • Skär fänkålen i skivor.
  • Skålla och flå tomaterna.
  • Värm oljan i en gryta.
  • Lägg ner lökringarna. Låt dem småkoka över svag värme.
  • Lägg ner de flådda tomaterna samt fänkålen.
  • Späd med 3 dl fiskbuljong och vitt vin.
  • Låt grytan koka i 15 minuter över svag värme.
  • Smaksätt med peppar och salt.
  • Lägg ner fiskfiléerna. Låt dem koka i ca 6 minuter över svag värme.

Servera rätten rykande varm med överströdd citronmeliss och persilja. Rätten passar utmärkt med potatis och pain riche.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar