446
Rödspättan är en mager saltvattenfisk som tillhör familjen flundrefiskar. Den hittas lättast vid kusterna i väster och söder, men du kan även fiska den i vissa områden i Östersjön. Äter du den här fisken kan du vara säker på att du får i dig en stor mängd protein samt en massa nyttiga mineralämnen. Rödspätta är en fantastiskt god matfisk och det finns gott om recept som passar kalla decemberdagar.
Rödspätta i saffranssås – det här behöver du:
- 500 g djupfryst rödspättefilé
- 4 dl fiskbuljong
- 1 msk finhackad dill
- 1 msk finhackad persilja
Till såsen:
- 3 dl fiskbuljong
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 g saffran
- Saft från en halv citron
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
Tillbehör:
- 1 msk finklippt persilja
- 1 msk finhackad dill
- En halv gurka
- 1 djupfryst smördegsplatta
Så här gör du:
- Tina dina djupfrysta fiskfiléer.
- Strö över dill och persilja.
- Vik filéerna dubbelt.
- Lägg filéerna i en låg och vid panna.
- Häll över kokande fiskbuljong.
- Lägg på locket. Låt filéerna sjuda på svag värme (ca 9 minuter).
- Ta upp fisken och håll den varm.
- Gör såsen: börja med att sila buljongen och koka ihop den till 3 dl.
- Vispa ner vispgrädden.
- Tillsätt stött saffran samt saft från en halv citron.
- Rör ihop mjöl och smör.
- Vispa ner redningen i såsen.
- Häll såsen över rödspättan.
- Tillbehör: när smördegsplattan är tinad kavlar du ut den en aning.
- Skär plattan i 5 cm stora fyrkanter.
- Dela fyrkanterna i trianglar.
- Grädda trianglarna i 5 – 6 minuter (ca 200 grader).
- Skala gurkan och klyv den sedan på längden.
- Skär gurkan i 1,5 cm tjocka bitar.
- Förväll den i 5 minuter i kokande saltat vatten.
- Låt den rinna av.
- Lägg gurkbitarna ovanpå fisken och såsen.
- Lägg trianglarna vid sidan om fisken.
- Strö över dill och persilja ovanpå allt.
- Servera rätten med kokt ris.
Rödspätta i gryta – det här behöver du:
- 600 g rödspättefilé
Till fiskbuljongen:
- Skrov, stjärt och fenor av rödspättorna
- 3 vitpepparkorn
- 1 msk salt per liter vatten
- 1 knippa dill
- 1 lagerblad
- 1 morot
- 1 purjolök
Till grytan:
- 1 fänkålsstånd
- 3 lökar
- 5 tomater
- 3 dl fiskbuljong
- 2 msk olivolja
- 0,5 dl torrt vitt vin
- 1 knippa persilja
- 1 msk finhackad citronmeliss
Så här gör du:
- Låt den djupfrysta rödspättan tina.
- Dela filéerna en gång tvärs över.
- Fiskbuljong: koka upp skrov, stjärt och fenor tillsammans med dill, lagerblad, skalad morot, ituskuren purjolök och hela pepparkorn i lättsaltat vatten.
- Grytan: Skala löken och skär den sedan i ringar.
- Skär av topp och rotskiva på fänkålsståndet. Ta bort de yttre grova bladen.
- Skär fänkålen i skivor.
- Skålla och flå tomaterna.
- Värm oljan i en gryta.
- Lägg ner lökringarna. Låt dem småkoka över svag värme.
- Lägg ner de flådda tomaterna samt fänkålen.
- Späd med 3 dl fiskbuljong och vitt vin.
- Låt grytan koka i 15 minuter över svag värme.
- Smaksätt med peppar och salt.
- Lägg ner fiskfiléerna. Låt dem koka i ca 6 minuter över svag värme.
Servera rätten rykande varm med överströdd citronmeliss och persilja. Rätten passar utmärkt med potatis och pain riche.
Facebook Kommentarer
1 kommentera
Det vore trevligt med en bild till recepten,
tydligare då 🌲
God Jul