383
Kassler brukar gå hem hos såväl barn som vuxna och kan serveras på en rad olika sätt. Det salta och rökta fläskköttet är relativt förekommande på barnkalaset, men kan också vara huvudingrediensen på en lyxig middag om det blandas med rätt varor. Kassler är ett bra alternativ för alla som tröttnat på köttfärs, kyckling och julskinka. Det är dessutom riktigt nyttigt i jämförelse med många andra köttsorter. Många väljer att piffa upp mellandagarna med härliga kasslerrätter som påminner om jular från förr.
Kasslerskivor i portvinsaspic – det här behöver du:
- 800 g kassler
- 1 burk mandarinklyftor
- 200 g bakad leverpastej
- 6 blå vindruvor
- 2 blad gelatin
- 4 cl portvin
- 1 burk consommé
Tillbehör:
- 12 konserverade persikohalvor
- 3 tsk riven pepparrot
- 2 dl crème fraiche
- Kryddkrasse
Så här gör du:
- Skär kasslern i 12 skivor.
- Lägg skivorna i en låg form med kanter.
- Garnera kasslerskivorna med mandarinklyftor samt urkärnade vindruvshalvor.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten (ca 10 minuter).
- Krama ur bladen och smält dem sedan i varm consommé.
- Låt blandningen svalna.
- Smaksätt blandningen med portvin.
- När geléen är simmig öser du den försiktigt över kasslerskivorna som ska bli jämt glaserade.
- Ställ formen kallt så geléen stelnar.
- Lägg upp kasslerskivorna på ett serveringsfat.
- Hacka geléen som blivit kvar i formen. Lägg den mellan skivorna.
- Låt persikorna rinna av.
- Fyll persikorna med crème fraiche som smaksatts med riven pepparrot.
- Garnera med kryddkrasse.
- Placera halvorna på fatet runt dina kasslerskivor.
- Servera rätten med ris.
Senapsgrillade kasslerkotletter – det här behöver du:
- 600 g kassler
- 2 msk citronsaft
- 1 msk senapspulver
- 1 msk honung
- 1 msk olja
- 1 msk ljus senap
- 1 knippe persilja
Så här gör du:
- Skär kasslern i 1,5 cm tjocka kotletter.
- Rör ihop senapspulvret med citronsaften. Stryk blandningen på kotletterna.
- Låt kotletterna dra i ca 2 timmar.
- Torka av dina kotletter med hushållspapper.
- Pensla kotletterna med olja.
- Rör ihop ljus senap och honung. Pensla kotletterna med denna blandning.
- Lägg kotletterna på ett grillgaller. Grilla i ugnen i 5 minuter på varje sida (ca 10 cm från grillelementet).
- Hacka persiljan medan kotletterna är i ugnen.
- Ta ut kotletterna och strö persiljan över dem. Servera genast.
Servera gärna rätten tillsammans med ris och kokta grönsaker alternativt smörkokt spenat.
Facebook Kommentarer