Att anordna barnkalas kan vara jätteroligt men samtidigt väldigt krävande. Ett barn vill ofta att hennes/hans kalas ska skilja sig från mängden och att det som finns på bordet inte ska vara samma sak som serverades hos kompisen härom veckan. Dessutom så kommer du snart märka att både barn och föräldrar blivit allt mer noggranna med att godis och desserter ska vara nyttiga och inte innehålla alltför många kalorier. Vill du skapa desserter som är både läckra och hyfsat hälsosamma så kan det vara en god idé att titta närmare på kolapoppcorn och äppelklubbor.
Kolapopcorn – en klassiker som aldrig går ur tiden
Tycker du om popcorn så har du säkert redan provat på att göra karamellpopcorn. Kolapopcorn påminner ganska mycket om karamellpopcorn, men ser snarare ut som små minibakelser än godis. Allt du behöver förutom ingredienserna är en kastrull, en bricka och muffinsformar.
Ingredienser:
- Färdigpoppade salta popcorn
- 1,5 dl socker
- 1,5 dl ljus sirap
- 2 msk smör
Så här gör du:
- Mixa ihop socker, smör och sirap i en kastrull.
- Låt kolasmeten bubbelkoka i 15 minuter.
- Tag kastrullen från spisen och häll i popcornen i smeten. Rör ner popcornen ordentligt.
- Ställ dubbla muffinsformar på en bricka. Fyll formarna med popcornsmeten.
- Ställ in brickan i kylskåpet så bakverken får stelna.
- Häll hett vatten på träskeden och i kastrullen. Diska efter 15 minuter.
- Förvara dina colapopcorn i en plastburk med lock. Lägg smörpapper mellan varje lager.
Äppelklubbor – ett nyttigare sätt att fira födelsedagsbarnet
Det finns många sätt att ta vara på höstens äpplen, och att göra klubbor av dem brukar vara mycket populärt hos de yngre familjemedlemmarna. Innan du börjar ditt arbete bör du se till att du har träpinnar hemma. Det fungerar bra att använda blompinnar, och helst ska de vara c:a 15 cm långa.
Ingredienser:
- 8 äpplen
- 6 dl socker
- 2,5 dl vatten
- 0,5 tsk ättiksprit
- Röd karamellfärg
Så här gör du:
- Mixa ihop vatten, socker och ättiksprit i en tjockbottnad stekpanna. Låt blandningen bubbelkoka på svag värme.
- Tvätta äpplena noga.
- Gnid de nytvättade äpplena blanka med hushållspapper.
- Tag bort skaften på varje äpple och stick sedan i en blompinne.
- Ställ klubborna på en bricka täckt med smörpapper.
- Gör ditt karamellprov. Börja med att doppa en blompinne i sockerlagen. Doppa sedan samma pinne i en kopp full av kallt vatten. Om sockerlagen stelnar på en gång och blir brythård så är karamellen färdig.
- Ha i några droppar röd karamellfärg och rör noggrant med en träsked.
- Doppa varje äpple i din röda karamellsmet. Håll i blompinnen och rulla äpplet i smeten.
- Ställ tillbaka klubborna på brickan att svalna.
- Vill du förgylla kalaset så kan du trä små namnflaggor på varje blompinne. Nu har varje gäst fått en äppelklubba med sitt namn vid sin plats!