Nu är den perfekta tiden att njuta av färska frukter i alla färger och former. Letar du efter ett hälsosamt mellanmål, en söt förrätt eller kanske något uppfriskande att lägga på grillen och bjuda dina gäster på i sommar? Då är dessa 5 smarriga fruktrecept något för dig!
Skivade äpplen med jordnötssmörsdipp
Du behöver:
1 förpackning (ca 250 gr) bredbar färskost
2 dl jordnötssmör (crunchy)
1/2 dl kokosmjölk
1 msk farinsocker
1 tsk vaniljpulver
3-4 äpplen
Vispa ihop alla ingredienser tills du får en bra konsistens. Skiva upp äpplena och dippa. Bon apetit!
Grillade stenfrukter med balsamicosås
Dessa grillade nektariner är varma från gallret och smälter praktiskt taget i munnen.
Du behöver
1/2 dl balsamvinäger
2 msk farinsocker
2 persikor, skalade och halverade
2 nektariner, skalade och halverade
2 plommon, skalade och halverade
Blanda vinäger och farinsocker i en liten kastrull och låt koka tills vätskan reducerats ner till hälften. Grilla persikorna, nektarinerna och plommonen tills de är mjuka, cirka 3–4 minuter på varje sida. Tiden varierar lite från grill till grill. Du kan även lägga dem i ugnen på grillfunktion. Dela och lägg över frukten på ett fat och ringla sen över balsamicosåsen.
Ananas och kiwi pinnglass
Kiwi, ananas och vatten är allt du behöver för att göra dessa enkla och fruktiga pinnglassar
Du behöver
6 dl färsk (eller fryst) ananas i bitar
6 st skivade och skalade kiwis
1 dl vatten
12 små pappersmuggar och glasspinnar av trä
Lägg ananasen och hälften av vattnet i en matberedare och mixa ihop. Fördela blandningen i pappmuggarna och häll till hälften i varje mugg för att lämna plats till kiwi-blandningen. Sätt i frysen i cirka 2 timmar. Mixa sen ihop kiwin och det återstående vattnet i matberedaren. Häll över kiwi-blandningen över ananas-blandningen. Tryck i en glasspinne i varje mugg. Efter 1–2 timmar är glassarna (äntligen!) färdiga. Dra loss pappmuggen och njut av dina fina pinnglassar.
Vattenmelonkuber med örter
Denna härliga förrätt är nästan för vacker för att ätas! Söta vattenmelonkuber med en uppfriskande topping av gurka, rödlök och färska örter.
Du behöver
1 melon att göra 16 vattenmelonkuber av (cirka 2,5 cm)
1/2 finhackad gurka
1/2 finhackad rödlök
Hackad färsk mynta
Hackad färsk koriander
1 tsk limejuice
Lägg ut melonkuberna på ett fint uppläggningsfat. Blanda de övriga ingredienserna i en skål. Lägg en tesked av toppningen på varje kub.
Chile och limemarinerad ananas
Detta recept kombinerar fruktens naturliga sötma med de syrliga och kryddiga smakerna av lime och chilipulver. Den passar utmärkt till efterrätt men även som tillbehör till en grillad köttbit.
Du behöver
1 färsk ananas
3 msk farinsocker
1 msk limejuice
1 msk olivolja
1 msk honung
1/2 tsk chilipulver
En nypa salt Skala ananasen. Skär på längden i 6 delar. Blanda resten av ingredienserna i en liten skål. Pensla ananas med hälften av glasyren; spara återståendet av blandningen till att pensla på senare. Lägg ananasen på grillen i ungefär 4–5 minuter på varje sida eller tills den är lätt brynt. Pensla på med mer glasyr då och då tills du tycker att ananasen är färdig.