Du har nog att ordna med när du ska bjuda hem gäster på middag. Att lägga massor av tid till att hitta enkla men goda förrätter behöver inte vara en av dem. Här är några festliga aptitretare som du kan bjuda dina gäster på. Något av detta kanske kommer väl till pass på självaste nyår?
Fetadipp med tunt knäckebröd
Här är en syrlig, saltig och krämig dipp som du kan bjuda gästerna på. Dippa med ett gott kex eller tunt knäckebröd.
Ingredienser (cirka 6–8 personer)
2 paket fetaost (150 gram)
½ dl färskost
2 msk olivolja
1 msk hackad basilika
en nypa svartpeppar
Så här gör du:
Smula fetaosten i mindre bitar i en matberedare eller i en skål om du använder stavmixer. Mixa i ungefär 10 sekunder. Har du inget av dessa går det bra att mosa med en gaffel. Tillsätt färskosten och mixa i ungefär 2 minuter till eller tills det är alldeles slätt.
Lägg den vispade fetaosten i en fin serveringsskål och ringla över olivolja. Strö över den hackade basilikan och lite nymalen svartpeppar.
Blåmögelostfyllda fikon
Ingredienser (cirka 6 personer)
12 fikon
1 paket blåmögelost (valfri, 140 gram)
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Så här gör du:
Skär en liten öppning i varje fikon. Fyll varje fikon med ungefär 1/2 tesked mögelost. Placera en tandpetare genom fikonet för att delarna ska hålla ihop medan de steks.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme, ringla lite olivolja på dem och stek i pannan, vänd efter behov, tills de fått lite färg på alla sidor. Osten blir perfekt och bara lite smält om du gör på detta sätt.
Lägg upp på ett fint serveringsfat. Du kan ha kvar tandpetarna – det blir enklare att servera dem på det sättet.
Smörig krabbruschetta
Ingredienser (6–8 personer)
En rejäl klick smör (gärna extrasaltat)
8 tjocka skivor ljust bröd (gärna levain)
2 tsk finhackad vitlök
200 gram krabbkött
2 msk hackad persilja
1 dl riven parmesanost
en nypa svartpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på grillfunktion, cirka 220 grader.
Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och fräs i cirka 1 minut. När vitlöken precis börjar få färg tar du bort den från värmen. Vänd försiktigt ner krabbköttet och persiljan. Sätt åt sidan så länge.
Lägg brödskivorna på en bakplåtsklädd plåt, ringla över olivolja och in i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de fått fin färg.
Bred sen ut krabblandningen på brödskivorna. Strö varje bröd med cirka 1 matsked riven parmesan. Lägg tillbaka brödskivorna i ugnen, cirka 2–3 minuter tills osten smält. Servera!
Kanderade pekannötter
Detta är ett festligt snack som går hem hos de flesta. Perfekt om du vill bjuda på ett lättare tilltugg.
Ingredienser (6–8 personer)
4–5 dl halverade pekannötter
1 tsk kanel (mald)
½ tsk nymalen svartpeppar
Apelsinzest från ½ apelsin
2 dl farinsocker
3 msk apelsinjuice
Salt
Så här gör du:
Sätt på ugnen på 175 grader och bred ut pekannötterna i ett jämnt lager på en bakplåt. Rosta i cirka 10 minuter, kom ihåg att röra om ibland.
Blanda kryddorna och apelsinzesten i en liten skål och vispa ihop.
Häll farinsockret och apelsinjuicen i en medelstor nonstick-panna på medelhög värme och låt koka upp. Låt koka i ungefär 1 minut och se till att du rör om hela tiden.
Tillsätt pekannötter i stekpannan och vänd ner i sockerblandningen så att de täcks helt. Rör om i cirka 4 minuter eller tills du inte längre ser någon sockerblandning i botten av stekpannan. Ta bort pannan från värmen och rör ner krydd- och apelsinzest blandningen tills nötterna är helt täckta.
Lägg över nötterna på en bakplåtsklädd plåt och krydda med lite salt. När nötterna svalnat häller du över dem i en fin skål.