fbpx
Hem TipsMat 9 saker som kan vara bra att veta innan du använder din airfryer

9 saker som kan vara bra att veta innan du använder din airfryer

av Redaktionen

Vad är en airfryer? Hur fungerar den? Friterar den verkligen? Här är några bra saker att veta innan du börjar tillaga mat i en airfryer

Vad är en airfryer?

En airfryer är enkelt förklarat en slags varmluftsugn – men den friterar faktiskt inte din mat, iallafall inte på det sättet som du kanske tror. Den övre delen av en airfryer har en uppvärmningsmekanism och fläkt. Du lägger din mat i en fritösliknande korg och när du slår på maskinen forsar varm luft ner på maten. Denna snabba cirkulation gör din mat knaprig – ja, ungefär som när den friteras, men utan oljan. Så i grund och botten är det en liten, kraftfull ugn som använder luft som ett medel för att ”fritera”.

Vill du få ut det mesta av din airfryer? Här kommer 9 bra-saker-att-veta-innan-användning.

Olja är gott att ha 

Bara för att det heter airfryer betyder det inte att du inte kan tillaga din mat med olja. Skillnaden är att du inte behöver samma mängd olja för att få till krispet som du behöver om du friterar på riktigt. Så en skvätt olja är alltid att föredra för att inte få allt för torr mat.

Vet när du ska förvärma

Förvärmning fungerar särskilt bra om du letar efter en snabb stekning på mindre eller tunnare köttbitar. Dessutom, om du lagar matrester eller panerad fryst mat, kan förvärmning minska risken för överkokning. Du kan dock kringgå förvärmning om du lagar större bitar av mat som större köttbittar eller kyckling.

Blanda kryddor med olja innan du lägger dem i maten

En god lärdom är att lägga maten i en bunke och tillsätta olja, salt, örter och andra kryddor innan du lägger den i korgen. Annars är risken att kryddorna ”blåser” bort från maten när fläkten sätts igång.

Undvik att lägga för mycket mat i airfryern

Ett annat bra tips är att aldrig lägga för mycket mat i korgen. Tillaga hellre din mat i flera omgångar. Det är exponeringen av den varma luften som cirkulerar runt som skapar den där krispiga konsistensen. Om det är för mycket mat i kommer inte allt exponeras för den värmen.

Skaka korgen eller se till att större bitar roteras under tillagningen

Du måste skaka eller vända innehållet i korgen minst en gång under tillagningen för att säkerställa att maten tillagas jämt. 

Spraya med olja halvvägs genom tillagningen

Du kan även spraya ytterligare med en skvätt olja halvvägs genom tillagningen om maten börjar se torr ut. Detta kommer att leverera en härligt god krispig rätt och säkerställa en jämn bryning. Vi rekommenderar att du använder just en sprayflaska när du tillsätter oljan för att få till en jämn mängd.

Mat blir klar snabbt, snabbare än du är van vid

Det är en av de bästa egenskaperna hos just airfryern. Din airfryer har säkert en manual med en praktisk tabell över tillagningstider och temperatur som du kan titta på. Men du ska alltid hålla ett öga på den när du tillagar din mat, ju mindre mat du har i korgen desto snabbare går det och ju mer mat, desto längre tar det.

Du kan behöva en något lägre temperatur

Många specifika airfryer recept kräver lägre temperaturinställningar. Detta beror på att fritösen blir varm väldigt snabbt, så en något lägre temperatur hjälper till att förhindra att maten blir för bränd på utsidan. 

Och en annan sak…

Kom ihåg att de flesta airfryers är högljudda

När den är igång kommer du höra en surrande fläkt. Detta är normalt och inget som du behöver oroa dig över.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar