fbpx
Hem Vegan Veganuari – 3 enkla veganska recept för dig som vill anta utmaningen

Veganuari – 3 enkla veganska recept för dig som vill anta utmaningen

av Redaktionen

I januari antar många människor ”Veganuari- utmaningen” som går ut på att äta vegansk mat i 31 dagar. Är det något som du skulle vilja prova på? I så fall kan vi hjälpa dig på traven med 3 goda middagsrecept som vi tror kommer uppskattas av alla i familjen 

Varför välja vegansk mat?

Först och främst finns det många fördelar med att äta växtbaserad kost eller vegansk kost som man också kallar det. Att äta veganskt kan bidra till att minska ditt miljöavtryck eftersom det kräver färre resurser för att producera växtbaserad mat än animalisk mat. Det kan även förbättra din allmänna hälsa, eftersom den vanligtvis är högre i fibrer, vitaminer och mineraler än animaliska livsmedel. 

Chiligryta, 4 personer 

Du behöver:

  • 1 lök, hackad 
  • 1 paprika, hackad 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk rökt paprika
  • 1 paket svarta bönor (avrunna och sköljda)
  • 1 paket kidneybönor (avrunna och sköljda)
  • 1 paket krossade tomater
  • 2,5 dl grönsaksbuljong 
  • 2 msk olivolja

Gör såhär

  • Värm en stor gryta på medelhög värme och tillsätt olivoljan
  • Tillsätt löken och paprikan och fräs i ungefär 5 minuter
  • Lägg i vitlöksklyftorna och fräs i ytterligare 1 minut
  • Tillsätt alla torra kryddor och en nypa salt och rör om
  • När allt blandat sig fint så häller du i bönorna, krossade tomaterna och grönsaksbuljongen 
  • Låt koka upp och sänk sen värmen och låt chilin sjuda i cirka 25 minuter. 
  • Smaka av, justera kryddor, peppar och salt efter behov
  • Servera din chiligryta med hackad koriander, limeklyftor och vegansk gräddfil. 

Ostig pasta primavera, 4 personer 

Du behöver:

  • 400 gram pasta (utan ägg)
  • 3-4 msk veganskt smör
  • 1 dl riven vegansk parmesanost
  • 1 gul lök, tärnad 
  • 1 liten paprika, tärnad 
  • 5–6 champinjoner, tärnade 
  • ½ zucchini, tärnad 
  • 2 tomater, tärnade 
  • ½ dl vitt vin
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad 
  • Salt, peppar

Gör såhär: 

  • Koka upp en stor kastrull med rejält saltat vatten och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen
  • Smält smöret på medelvärme i en stor stekpanna
  • Tillsätt lök, paprika, champinjoner, zucchini och tomater i stekpannan och stek dem tills de är mjuka, cirka 5 minuter 
  • Ha i vitlöken och låt fräsa i 1 minut 
  • Tillsätt det vita vinet, salt och peppar i stekpannan och rör om
  • Spara cirka 1 dl av pastavattnet innan du häller av det
  • Rör ner pastan, parmesanosten och låt det koka tills osten smält och pastan är varm och tills allt har blandats ihop väl
  • Servera direkt

Mustig svampsoppa, 4 personer 

Du behöver: 

  • 1 msk olivolja 
  • 1 lök, tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade 
  • 500 gram svamp, skivade 
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • ½ dl mjöl
  • 1 dl osötad mandelmjölk
  • 2 matskedar näringsjäst
  • 2 matskedar färsk persilja, hackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano 
  • Salt, pepapr

Gör såhär: 

  • Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt löken och vitlöken och fräs tills de mjuknat, cirka 5 minuter
  • Tillsätt svampen och stek ytterligare 5 minuter
  • Tillsätt grönsaksbuljongen, timjan, oregano, salt och peppar. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i 10 minuter
  • Vispa därefter ihop mjölet och mandelmjölken i en liten skål tills det är slätt. Tillsätt långsamt blandningen i kastrullen rör om hela tiden
  • Sjud ytterligare i 10 minuter, rör om då och då
  • Rör ner näringsjästen och toppa soppan med persiljan
  • Servera direkt! 
Facebook Kommentarer

You may also like

1 kommentera

UllabHugnet januari 4, 2023 - 7:58 e m

Idag gjorde jag Chiligrytan!
Första vegetariska rätten för mig! Supergott!!
Den kommer att finnas ofta här hos mig.

Svara

Skriv en kommentar