Potatispannkakor
Potatispannkakor, potatisplättar eller latkes som man även kallar dem är en utsökt och lättlagad rätt. Det är ett perfekt sätt att använda överbliven potatis och kan serveras som tillbehör eller som huvudrätt. Här är en steg-för-steg guide för att göra dem
Du behöver:
- 4 stora potatisar
- 1 lök
- 2 ägg
- ½ dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- en nypa peppar
- rapsolja för stekning
Instruktioner:
1. Skala och riv potatisen och löken. Lägg den rivna potatisen och löken i en stor skål
2. Vispa ihop ägg, mjöl, bakpulver, salt och peppar i en separat skål
3. Häll äggblandningen över potatisen och löken och blanda väl
4. Värm en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt tillräckligt med vegetabilisk olja för att täcka botten av pannan
5. Häll i cirka ½ dl av potatisblandningen i pannan och platta ut den till en pannkaka
6. Stek pannkakorna i cirka 3 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna
7. Ta bort pannkakorna från pannan och lägg dem på en hushållspappersklädd plåt för att absorbera eventuell överflödig olja
8. Du kan servera dina potatispannkakor med gräddfil, äppelmos eller en mängd andra pålägg som bacon, ost, gräslök eller till och med en klick grekisk yoghurt
Morotspannkakor
Morotspannkakor är pannkakor gjorda av rivna morötter och som vanligtvis serveras med färskost eller naturell yoghurt. Det går även bra att ha något sötare till, som exempelvis lönnsirap.
Du behöver:
- 2,5 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk mald kanel
- 2 matskedar socker
- 1 dl rivna morötter
- 1 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 msk rapsolja
Instruktioner:
1. Vispa ihop mjöl, bakpulver, bakpulver, salt, kanel och socker i en stor skål
2. Tillsätt de rivna morötterna och rör om
3. Vispa ihop mjölken, äggen och rapsoljan i en separat skål
4. Häll över de blöta ingredienserna i de torra ingredienserna och rör om tills det precis blandat sig
5. Värm en non-stick stekpanna på medelvärme och tillsätt lite rapsolja
6. Häll i ungefär ½ dl smet i stekpannan och stek tills pannkakan är gyllenbrun, cirka 2 minuter per sida.
7. Serveras varma med förslagsvis lönnsirap, färskost eller en klick naturell yoghurt