fbpx
Hem Recept Mycket kvar av julskinkan? Här har du tre goda recept 

Mycket kvar av julskinkan? Här har du tre goda recept 

av Redaktionen

Nu är julafton över (hoppas ni haft en god jul) och vi är nästan övertygade om att det finns massor av julmat kvar i kylskåpet, eller? Något vi inte tycker om är matsvinn och vi vet att det kan vara tråkigt att äta samma gamla julmat flera dagar i rad. Därför har vi samlat tre recept här nedan som du kan ha nytta av om du har mycket julskinka kvar

Fried rice med julskinka

Stekt ris, eller fried rice som vi också kallar det är ingen rocket science och är ett beprövat sätt att ge nytt liv till resterna i ditt kylskåp.   

Ingredienser (4 pers)

4 portioner ris (kokt)

200 gram skinka, i skurna bitar

2 vitlöksklyftor, pressade

1 röd chili, finhackad

1 gul lök, finhackad 

4 ägg, lätt vispade 

1 dl tinade ärtor

2 msk sojasås

2 msk ostronsås

1 tesked fisksås

2 msk rapsolja 

Vitpeppar och salt

Gör såhär: 

Hetta upp hälften av oljan i en wokpanna på hög värme. Tillsätt skinkan och stek i ungefär 1-2 minuter eller tills den är gyllenbrun. Tillsätt vitlöken, chili, lök och stek i 2 minuter eller tills du känner en härlig doft. Lägg över i en skål och ställ åt sidan så länge.

Hetta upp resterande olivolja och tillsätt riset. Se till att hacka sönder eventuella stora risklumpar med en sked. Flytta riset till ena sidan av woken och tillsätt äggen på den andra sidan. Använd en stekspade för att röra ihop äggen tills de blir lätt genomstekta. Tillsätt ärtorna, ostronsåsen, sojasåsen och fisksåsen. Häll tillbaka skinkan i woken och blanda ihop och värm. Krydda med vitpeppar och salt och servera genast.  

Croque madame med julskinka

Det fina med att ha en skinka till jul är att det finns mycket över till flera croque madames!

Ingredienser (4 pers)

2 dl crème fraiche 

150 g gruyèreost, riven

1 msk dijonsenap

8 skivor tjockt skuren surdegsbröd

8 skivor skinka 

1 msk olivolja

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Gör såhär: 

Värm ugnen till 200 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper

Lägg crème fraiche, gruyère och senap i en skål. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar och rör ihop. Bred ut crème fraiche blandningen på 4 brödskivor. Toppa med 2 skivor skinka per bröd och lägg sedan på brödskivor ovanpå. Bred ut resterande creme fraiche över toppen av varje smörgås. 

Lägg smörgåsarna på en bakplåtsklädd plåt och ställ in i ugnen i 10 minuter eller tills osten smält. Sätt ugnen på grillfunktion och vänta ytterligare 3-4 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt.

Under tiden värmer du olivolja i en stor stekpanna på hög värme. Tillsätt äggen och stek i 2-3 minuter tills vitan stelnat, men äggulorna ska fortfarande vara lite lösa/mjuka. Toppa varje smörgås med ett ägg, strö över flingsalt och peppar och servera! 

Skink- och broccoli frittata 

Den här mumsiga frittatan är perfekt att göra av julskinkan från julafton. Passar utmärkt att servera till frukost eller ännu bättre, till brunch. 

Ingredienser (4 pers)

Olivolja

1 liten gul lök, hackad

8 ägg

1 dl mjölk

1 tesked salt

4 kokta broccolibuketter, hackade 

½ tesked cayennepeppar

nymalen svartpeppar

2 dl julskinka, skuren i bitar

2 dl riven ost, cheddar

Gör såhär: 

Slå på ugnen på 150 grader innan du börjar laga frittatan. 

Vispa ihop ägg, mjölk, salt, cayennepeppar och svartpeppar i en bunke.

Värm upp olivolja på medelvärme i en stor stekpanna (helst gjutjärnspanna). Tillsätt den hackade löken och stek i 6–8 minuter eller tills den är genomskinlig. Bred ut den hackade broccolin i stekpannan och toppa med den hackade skinkan. Strö sedan osten över toppen. 

Häll äggblandningen över toppen utan att röra om. Vänta i ungefär 6–8 minuter eller tills du ser att kanterna börjar stelna. 

Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills du ser att toppen är brun och äggblandningen stelnat.  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Oliv issa december 30, 2022 - 10:38 e m

Det bästa jag läst åm hittills så kan man tänka sig till ny år med resept jag har ingen aning om vad som är i behov av att jag inte tänker på det nu

Svara

Skriv en kommentar