Hem Soppor Så lyckas du tillaga en fransk löksoppa – 5 misstag som du ska undvika

Så lyckas du tillaga en fransk löksoppa – 5 misstag som du ska undvika

av Redaktionen

Finns det något godare att äta på en kylig dag än en varm skål med fransk löksoppa? Smaken av de goda brödkrutongerna tillsammans med den smälta gruyèreosten och den karamelliserade löken. Mums! Om du har gjort fransk löksoppa innan så kanske du vet att det inte är lika lätt som det ser ut. Här kommer därför några misstag som man bör undvika när man tillagar den – allt för att du ska få till den perfekta löksoppan nästa gång!

Två viktiga komponenter 

Det finns två viktiga komponenter i löksoppan. Den första är buljongen – är buljongen inte god blir soppan inte god, är buljongen av god kvalité är den oftast mycket smakrik och mustig och då blir soppan också det. Olika recept föreslår olika buljonger men en klassisk Soupe à l’Oignon (som det heter i Frankrike) har oftast kött eller hönsbuljong.

Den andra viktiga komponenten är att löken är tillräckligt karamelliserad. Karamellisering är en kemisk process som uppstår när sockret i löken når en viss temperatur. Att karamellisera den mängden lök som oftast behövs i ett recept tar allt från 30- 60 minuter. Ju mer du karamelliserar löken, desto djupare är färgen och desto mer smak kommer du få. 

Här är 5 vanliga misstag (utan inbördes ordning) som du bör undvika när du tillagar din franska löksoppa:

Misstag nummer 1: Du karamelliserar inte löken tillräckligt

Som vi skrev innan är den karamelliserade löken höjdpunkten i denna soppa. Det är själva huvudingrediensen (det hör man ju på namnet) Var noga med att inte tillaga löken på för hög värme eftersom de då lätt kan brännas vid och inte heller ta bort dem från spisen för tidigt.

Misstag nummer 2: Du har för bråttom

Det finns gott om soppor där ute som du snabbt kan slänga ihop, men fransk löksoppa är inte en av dem. Genom att stressa och skynda på matlagningsprocessen går du miste om mycket smak. Ta din tid och ge soppan tid!

Misstag nummer 3: Du använder fel kastrull

Tillskillnad från de flesta andra soppor spelar den typ av kastrull/gryta som används när du tillagar soppan en stor roll. Det bästa är att hålla sig borta från höga, smala kastruller som bara tränger ihop löken. Satsa istället på något bredare som ger löken mer utrymme så de kan tillagas mer jämt.

Misstag nummer 4: Du hoppar över garneringen

Och med garneringen menar vi såklart krutongerna och osten. En fransk löksoppa är inte en fransk löksoppa utan ett knaprigt surdegsbröd eller knapriga brödkrutonger som är toppade med en rejäl mängd smält gruyere. Servera inte den här soppan på något annat sätt!  

Misstag nummer 5: Du använder fel typ av ost

Det är alltid kul att experimentera men vi rekommenderar inte att experimentera med osten. Använd inte någon gammal ost du har i kylen – fransk soppa kräver gruyère. Gruyèreost är en rik, slät och lättsmält ost som kompletterar den söta löken och den salta buljongen perfekt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar