Hem Snacks Så gör du sockermandlar

Så gör du sockermandlar

av Redaktionen

När du hör ordet sockermandlar så tänker du troligtvis på en gullig liten växt i kruka. Det finns dock sockermandlar som går att äta, och det här är en sorts snacks som är såväl goda som trevliga att titta på. Receptet är mycket enkelt, och den färdiga produkten kan ätas både till mellanmål och fest. Tänk på att smält socker är riktigt hett, så du måste akta så du inte bränner dig. Det är dessutom viktigt att du inte har för bråttom när du gör dina sockermandlar.

Det här behöver du:

  • 200 g mandel
  • 1,5 dl vatten
  • 6 dl florsocker
  • Smörpapper
  • Två gafflar

Så här gör du:

  • Blanda florsocker, vatten och mandlar i en tjockbottnad stekpanna. Låt smeten koka på svag värme. Rör sakta med en stor träsked.
  • Fortsätt röra. Efter ett tag kommer allt vatten att dunsta bort i pannan. Kvar är nu en gråvit sockermassa runt dina mandlar. 
  • Öka värmen medan du fortsätter röra. Flytta inte stekpannan! Snart smälter sockermassan igen och blir brun, klar och blank. Fortsätt röra!
  • Lägg smörpappret på en plåt.
  • Häll ut dina mandlar och det smälta sockret på smörpappret. 
  • Använd två gafflar till att sära på mandlarna. Mandlarna är nu glödheta, så du måste vara rädd om dina fingrar.
  • Häll hett vatten i din stekpanna och lägg i träskeden och gafflarna. Låt stå ett tag och diska sedan.
  • Ställ plåten med dina sockermandlar på ett svalt ställe.
  • När sockermandlarna svalnat är de alldeles blanka och torra.
  • Förvara snacksen torrt.

Det här passar bra att äta ihop med sockermandlarna:

  • Citronfromage
  • Vispgrädde
  • Glass
  • Vit choklad
  • Risgrynsgröt
  • Jordgubbsmousse
  • Fil eller kefir

Flera skäl till att äta mandel dagligen

Mandel är inte bara gott och användbart, utan har dessutom många nyttiga egenskaper. Den bruna godbiten är effektiv när det kommer till att sänka kolesterol, och ger dig också en friskare bakterieflora. Äter du flera mandlar per dygn så får du också i dig en rad näringsämnen, till exempel antioxidanter och enkelomättade fettsyror, som gör att cirkulationssystem och hjärta håller sig friska. Mandelns många vitaminer och mineraler kan dessutom hjälpa dig att gå ner i vikt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Annika december 15, 2021 - 9:55 f m

En liten parantes, men ändå viktig. Bilden till receptet för/om krusbär visar vita vinbär och inte krusbär.

Svara

Skriv en kommentar