fbpx
Hem Råvaror De här rätterna lyfter med chili

De här rätterna lyfter med chili

av Malin Toverud

Chilipeppar – eller chili kort och gott – är ett samlingsnamn på arter inom släktet spansk peppar. Från arter kommer starka kryddor som till exempel paprika, habanero och tabasco. Frukterna kan även användas i matlagning färska, torkade eller rökta (chipotle).   

Olika chilifrukter har olika styrka. Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan 0 och 100 scovillegrader, jalapeno mellan 2500-5000 grader och en av de starkaste chilisorterna, Carolina Reaper, ligger på 1,5-2 miljoner scovillegrader.

Det är ämnet capsaicin som gör chilifrukten stark. De största mängderna capsaicin sitter i fröfästet och mellanväggarna, så genom att skrapa ut kärnorna minskar du hettan betydligt. Chili lyfter smaken i grytor och soppor, prova dig fram till önskad styrka. Chili innehåller dessutom en hel del nyttigheter, som vitamin C och B, karoten, kalium, magnesium och järn.

Här har vi plockat fram två enkla vardagsrecept som lyfter med chili.

Het pasta med chili och oliver

Den här snabba pastan får hetta och sting med finhackad, färsk chili.

Du behöver:

  • Spagetti för 4 personer
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 chili
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1/4 zucchini
  • 1/4 aubergine
  • 1 dl svarta oliver
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 paket fetaost
  • Salt och peppar
  • Olja att steka i

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Kärna ur och finhacka chilin.
  • Fräs lök, vitlök och chili i rikligt med olja i en stekpanna.
  • Halvera körsbärstomater och skär zucchini och aubergine i kuber.
  • Blanda ner tomater, zucchini, aubergine och oliver i stekpannan.
  • Häll av pastan och blanda ner i grönsakerna. Tillsätt lite av pastavattnet om du behöver mer vätska.

Toppa med hackad persilja och smulad fetaost. Mums!

Lax i ugn med chili och ingefära

Lax är bra vardagsmat, men den kan lätt bli tråkig och smaklös. Här kommer en variant som lyfter rejält med färsk chili och ingefära.

Du behöver:

  • 4 laxfilé-bitar
  • 2 salladslökar
  • 2 msk honung
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1/2 chili
  • 1 lime
  • 3 msk sesamfrön

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
  • Halvera limen och skär ena halvan i skivor och pressa saften ur den andra halvan.
  • Kärna ur och hacka chilin.
  • Skala och riv ingefäran. Hur du skalar ingefära på bästa sätt kan du läsa mer om här. LÄNK TILL…
  • Blanda honung, ingefära, chili och limejuice.
  • Pensla marinaden på fisken.
  • Skär salladslöken i tunna skivor, och strö över laxen.
  • Lägg på limeskivorna och toppa med sesamfröna.
  • Tillaga laxen i mitten ugnen i ungefär 20 minuter.

Servera laxen med quinoa och halverade körsbärstomater. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar