fbpx
Hem Lättlagat Spickemat

Spickemat

av Redaktionen

Spickemat är ett ord som inte används så ofta längre, men för flera decennier sedan var det ett välkänt uttryck. Hör du någon prata om spickemat så syftar hon/han på mat som inte behöver någon avancerad tillagning. Med andra ord så rör det sig om kassler, rökt skinka, vissa korvsorter, böckling, rökt sik, rökt makrill, rökta flundror och en rad andra kött- och fisksorter. Den här maten går bra att äta utan någonting till, men vill du ha mer rejäla maträtter så finns det många härliga recept som passar bra till spickematen.

Det här kan du servera ihop med spickematen

När du äter spickemat så är det en fördel om du serverar den ihop med milda recept, då alltför starka kryddor och såser kan förstöra smakupplevelsen. Spickemat är som gjord för att serveras ihop med kokta linser, stuvad potatis, ostgratinerad fänkål och liknande rätter.

Fin stuvad potatis – det här behöver du:

  • 10 potatisar
  • 1,5 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått peppar (det går bra med både vit och svart)
  • 4 msk finhackad dill

Så här gör du:

  • Skala potatisen och skär den sedan i tärningar.
  • Skala och hacka löken.
  • Fräs löken och potatisen i smöret i en gryta.
  • Späd ut allt med mjölken.
  • Krydda.
  • Låt allt koka under lock tills potatisen blivit mjuk.
  • Rör ibland under kokningen och späd med grädden vartefter.
  • Smaksätt med dillen.
  • Servera med skinka eller kassler.

Ostgratinerad fänkål – det här behöver du:

  • 2,5 fänkålsstånd
  • 6 hg vatten
  • 2 dl riven ost (helst lagrad grevé- eller herrgårdsost)
  • Salt

Så här gör du:

  • Skölj och ansa fänkålen.
  • Dela fänkålen i halvor längs med stånden.
  • Koka halvorna i lättsaltat vatten (ca 2 tsk salt/liter vatten) tills de blivit mjuka.
  • Tag upp dem ur spadet. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
  • Strö den rivna osten.
  • Gratinera i ugnen (250 grader, ca 10 minuter).
  • Servera med korv, fisk eller rökt skinka.

Kokta linser – det här behöver du:

  • 4 dl linser
  • 1 tsk salt
  • 1 liter vatten
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • Vit- eller svartpeppar

Så här gör du:

  • Skölj linserna.
  • Lägg linserna i blöt i saltat vatten i ca 12 timmar.
  • Skala och skiva moroten och den gula löken.
  • Koka upp linserna i blötläggningsvattnet.
  • Tillsätt grönsaker och kryddor.
  • Låt allt koka tills linserna är mjuka. Detta tar vanligtvis 1 – 1,5 timmar.
  • Späd med mera vatten om du tycker att det behövs.
  • Smaka av och ha i mer salt och peppar om det behövs.
  • Servera linserna till rökta fisk- och kötträtter.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar