Sommarvärmen är här och det är dags att äta glass. Med småkakor och glass kan man komponera en enkel efterrätt. Med lite bär och kola- eller chokladsås blir efterrätten ännu lyxigare.
Till glassen är det gott med något knaprigt. Det är ingen slump att glass serveras i våffla. Här har vi plockat fram några klassiska småkakor som passar perfekt till glassdesserten. Antingen kan man sticka ner en kaka i glassberget, eller strö kaksmulor på toppen för härligt “crunch”.
Det finns olika ambitionsnivåer på glassefterrätter – antingen gör man egen glass och egna tillbehör, eller så köper man allt färdigt och kombinerar ihop själv. Här är några bra småkakor och kex som finns att köpa färdiga som förhöjer din efterrätt:
Oreo – passar bra till vanilj- och chokladglass med chokladsås
Vaniljrån – passar bra till glasser med fruktsmak och bär
Chokladrån – passar bra till vaniljglass och kolasås
Pepparkaka – passar bra till citronsorbet
Singoalla lakrits – passar bra till hallonglass eller hallonsorbet
Om du vill göra glass själv och baka egna småkakor kan du testa den här kombinationen – jordgubbsglass och vaniljdrömmar. Har du någon favoritkombination av glassmak och småkaka?
Jordgubbsglass med vaniljdröm
Glass med jordgubbssmak passar de allra flesta. Fler recept på glass hittar du här! Förbered glassen dagen innan den ska serveras, då den ska stå i kylen i minst 8 timmar.
Du behöver:
Till glassen:
- 4 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl honung
- 1 krm salt
- 6 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 liter färska jordgubbar
Till drömmarna:
- 100 gram rumsvarmt smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 krm hjorthornssalt
- 2 dl vetemjöl
Gör så här:
- Till glassen: koka upp mjölk, grädde, honung och salt och ta sedan kastrullen från värmen.
- Vispa ihop äggulor och socker.
- Häll ner äggblandningen i gräddmjölken och låt sjuda under omrörning till 85 grader (smeten ska inte koka).
- Häll glassmeten i en limpform och låt svalna.
- Ställ in formen i kylskåp i minst 8 timmar.
- Ansa jordgubbarna och skär i mindre bitar. Mixa jordgubbsbitarna i en mixer och rör ner i glassen.
- Kör glassen i en glassmaskin och ställ sedan glassen i frysen tills den ska serveras.
- Till kakorna: sätt ugnen på 150 grader.
- Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt.
- Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och blanda ner i degen. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en smidig deg.
- Rulla små kulor av degen (degen räcker till ungefär 20 kakor) och lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda drömmarna i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills de vuxit och fått fin färg.
Servera glassen med en vaniljdröm på toppen. Mums!