fbpx
Hem Tips Mathacks som du inte vill missa

Mathacks som du inte vill missa

av Redaktionen

Blöt dina fingrar för att ta bort äggskal

Du har säkert varit med om ägg som är svåra att skala. Doppa fingret i vattnet innan du börjar skala. Vatten fungerar lite som en magnet vilket gör att det fastnar på ditt finger och går enklare att skala

Krispiga selleris

Har din selleri blivit mjuk och tråkig? Klipp då av lite av toppen samt botten av sellerin. Sätt den sen i ett glas med iskallt vatten – detta kommer att få den riktigt krispig igen. Detta fungerar även på broccoli, blomkål, sparris, spenat och sallad. Så nästa gång du köper hem något av dessa kan du faktiskt förvara dem på detta sätt, detta gör att de håller sig längre.  

Knaperstekt bacon i ugn

Slipp massa matos och fettiga stekpannor. Lägg baconskivorna på en ugnsplåt som du klätt med bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Stek baconet i ugnen på 220 grader i cirka 9 minuter. Klart!

..eller hårdkokta ägg

Det här är ett oerhört praktiskt trick speciellt om du kokar ägg till många. Allt du behöver är en muffinsform. Lägg ett ägg (knäck dem inte) i varje muffins-ficka och sätt in i ugnen på 160 grader. På samma sätt som när du kokar dem, varierar tiden beroende på hur du vill ha dina ägg. Vill du ha dem hårdkokta ska de vara inne i minst 20 minuter.

Skiva svampen

Har du en äggskärare hemma? Denna går utmärkt att använda för att göra perfekta skivor av jordgubbar eller svamp.

Riv smöret

När ett recept kräver små bitar av smör behöver du inte ta fram en kniv och skärbräda. Använd istället ett rivjärn och riv smöret på de stora hålen för att skapa enhetliga bitar som är lättare att fördela.

Torka färska örter

Det finns flera sätt att torka färska örter hemma, men att använda mikrovågsugn är den snabbaste metoden. Om du inte har en mikrovågsugn (eller av någon anledning inte vill torka dem) kan du blanda dina örter med olja och frysa in i en iskubsbricka.

Skala ingefäran med en sked

En grönsaksskalare eller en potatisskalare kan inte nå alla knöliga skrymslen som en ingefära har. Skarpa istället bort skalet med en helt vanlig sked! En sked är ett säkrare sätt att skala en ingefära eftersom du inte riskerar att skära dig.

Snoppa jordgubbar med ett sugrör

De flesta av oss använder en kniv eller tesked för att slita av toppen av jordgubbar. Det fungerar ju men är inte lika smidigt som att använda ett sugrör. Denna metod håller jordgubben intakt och skapar även mindre avfall. Pröva nästa gång – kanske till midsommar när du ska göra jordgubbstårta!

Om du har intresse av fler hälsosamma tips så får du inte missa den här nya webbplatsen – Mothership

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar