fbpx
Hem Råvaror 9 saker du kan använda bakpulver till – som inte gäller bakning

9 saker du kan använda bakpulver till – som inte gäller bakning

av Redaktionen

Bakpulver är en nödvändig ingrediens i de flesta bakverk. Det ger bröd, kakor och muffins en lätt och fluffig konsistens. Ändå har bakpulver en mängd andra användningsområden som inte har något med matlagning att göra. Har du testat att använda det som deodorant eller som extra näring i blomvattnet? Det och mycket mer kan du läsa om här nedan.

Istället för munskölj

Munskölj är ett bra komplement till din tandborstning. Många använder faktiskt bakpulver istället för att använda munskölj som man köper. Vissa studier visar även att det kan hjälpa till att fräscha upp dålig andedräkt och ta bort vissa bakterier i munnen.

Effektiv deodorant

Bakpulver används av vissa som en naturlig deodorant. Den är effektiv mot att eliminera svettlukt genom att göra lukter mindre sura. Blanda två teskedar bakpulver med 100 ml vatten i en liten behållare. Tillsätt en eterisk olja om du vill ha doft. Det kan alltid vara värt att testa om du besväras av mycket svett.

Håll blommor fräscha längre

Förläng dina snittblommors livslängd genom att tillsätta en tesked bakpulver i vattnet i vasen. Glöm inte att byta ut vattnet varje dag – det hjälper blommorna att fortsätta se fräscha ut.

Få bort dålig kylskåpslukt 

Chansen är stor att vissa matvaror i ditt kylskåp kan börja lukta (speciellt om du glömt något som passerat sitt bäst före datum). Denna lukt kan stanna kvar långt efter att du tömt och rengjort ditt kylskåp. Bakpulver kan hjälpa till att fräscha upp ett illaluktande kylskåp genom att neutralisera dålig lukt. Intressant nog eliminerar det luktpartiklar snarare än att bara maskera lukten.

Lindra hudirritation

Är din hud torr och irriterad och vill pröva något annat än mjukgörande krämer. Tillsätt då en deciliter bakpulver i ditt badvatten för att mjuka upp din hud och lindra diverse hudirritationer. Har du inget badkar kan du istället blanda en deciliter bakpulver med lite vatten och smörja in när du duschar.

och blöjutslag

Lite samma som förgående. Har du problem med blöjutslag på din bebis kan du tillsätta två matskedar bakpulver när ni badar i badbaljan. Det kommer lindra utslagen en aning.

Skäm bort dina fötter

Att blötlägga dina fötter i en bakpulverlösning hjälper till att lugna och mjukgöra trötta fötter. Blanda tre matskedar bakpulver i en liten balja med varmt vatten. Lägg ner fötterna i baljan och ha dem där i minst 10 minuter. Smörj sen in fötterna med en fet fotkräm.

Få ugnen ren utan vidare ansträngning

Ugnen använder vi var och varannan dag, ändå är vi dåliga på att rengöra den – av förklarliga skäl. Testa att rengöra med bakpulver, det är enkelt och kräver inte många minuters arbete från din sida. Strö bakpulver över bottenytan av din ugn. Spraya med en vattenflaska för att fukta bakpulvret. Låt denna blandning sitta över natten. Ta sen en trasa eller svamp och skrubba (du kommer märka hur enkelt all smuts försvinner) och skölj sen av med vatten.

Trist matta?

Har du tråkiga fläckar på din matta eller ser den allmänt grå och tråkig ut? Strö bakpulver och låt stå över natten. Sopa bort det du kan och använd sen en dammsugare för att suga upp resten. Resultatet? En fräschare och renare matta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar