fbpx
Hem Råvaror 8 grönsaker och frukter som du kan äta allt på

8 grönsaker och frukter som du kan äta allt på

av Redaktionen

En frukt eller grönsak består vanligtvis av ett yttre skal, en kärna eller ett frö, som kan vara hårt eller mjukt. Dessa betraktas oftast inte som något ätbart, utan skalet ser vi som ett skydd för de saftiga delarna och kärnan är bara något som ska bort. Visste du att det som du oftast slänger i soporna är ätbara och innehåller massor av bra näring också? Läs vidare för att få reda på vilka frukter och grönsaker som går att äta allt på.

Ananas – hårt men näringsrikt skal

Majoriteten av oss skippar nog helst att äta skalet på ananasen – det beror kanske på att den är hårdare och mindre söt än själva frukten. Men släng den inte! Liksom frukten är den också full av nyttiga näringsämnen.

Morötter – gör pesto av blasten

En av de vanligaste missuppfattningar om morötter är att deras gröna blast inte ska ätas. Det går faktiskt alldeles utmärkt att äta det. Hacka dem och lägg i en skål med sallad eller ha som smaksättare i en gryta. Du kan till och med göra pesto eller tapenade på det. Var noga med att skölja av den innan bara.

Banan — skalet är packat med näringsämnen

Bananer är en populär frukt, speciellt bland barn. Bananskalet brukas snabbt kasseras – trots att det är höga i antioxidanter, kalium, kostfiber, aminosyror och vitamin B6. Skalet är egentligen det nyttigaste på hela bananen. Nackdelen är att det troligtvis är en del bekämpningsmedel på det samt att det är svårtuggat. Om du känner dig sugen på att testa så rekommenderar vi att tvätta dem och sen steka dem tills de blir knapriga (lite som bacon). Du kan också blanda dem tillsammans med andra frukter i en smoothie.

Vattenmelon – använd skalet i en wok

Hur gott är inte en vattenmelon en varm sommardag? Nästa gång du skivar upp en melon, släng inte iväg skalet. Det består av citrullin, som är en aminosyra som sägs hjälpa mot högt blodtryck. Skalet har en mild och söt smak. Hacka upp det som du gör med andra grönsaker och tillsätt det i soppor, grytor eller wok. Varför inte experimentera lite.

Citrusskal – gott och ätbart

Citronzest kanske du hört talas om förut – och det har en förmåga att lyfta både varmrätter och efterrätter. Citrusskal innehåller många nyttiga vitaminer, antioxidanter, kalcium och kalium.

Broccoli – stjälkarna kan vara mer näringsrika än huvudena

Stjälken på broccoli är något mildare och sötare än själva huvudet. De är lika goda att ha råa i sallad som att steka och ha i en omelett. Så nästa gång du lagar mat med broccoli – använd hela grönsaken!

Kiwi – skalet är rikt på fiber

En kiwi behöver inte skalas. Istället för att skära upp den och äta den i halvor kan du istället skölja den och äta som ett litet äpple. Skalet är rikt på c-vitamin och fibrer som är bra för din kropp.

Avokadokärnan – använd i smoothie

Avokado är en väldigt populär frukt (ja det är en frukt) och det är inte så konstigt. Den är ju så god! Men en sak som händer alldeles för ofta är att vi slänger iväg kärnan – trots att den är ätbar. Avokadokärnan är faktiskt mer näringsrik än själva avokadon. Så nästa gång du tänker äta en avokado – spara kärnan. Ha den tillexempel som ingrediens i en smoothie.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Lena Zetterlund juni 15, 2022 - 9:11 f m

Hej, ta även gärna upp att skalen på banan, ananas, melon, kiwi och citron innehåller mycket bekämpningsmedel. / Lena Zetterlund

Svara
Birgit Bäckman april 10, 2024 - 3:43 e m

Ja Lena har rätt. Men att äta skalen när man ser hur kunder trycker och klämmer på frukten och luktar på den, jag skulle aldrig äta nåt fruktskal!

Svara

Skriv en kommentar