Hem Tips 6 anledningar till varför du ska börja med meal-prepping

6 anledningar till varför du ska börja med meal-prepping

av Redaktionen

Att förbereda och planera måltider kan låta jobbigt, men det behöver det inte vara. Det är egentligen bara att tänka ut vad du vill äta de kommande dagarna innan du gör en inköpslista. Eller så kan du vara ännu mer strukturerad och spendera en hel helgeftermiddag med att förbereda ännu fler måltider – som du sen portionerar ut i behållare så att du har mat för hela veckan. Här är 6 anledningar till varför du ska börja med meal-prepping.

Sparar tid

Om du har meal-preppat kommer du inte behöva ställas inför jobbiga beslut på kvällarna. Istället för att slösa tid på att försöka komma på vad du ska laga för mat eller om du ska beställa take-away, försäkrar meal-prepping att du alltid har en måltid som du bara kan värma upp.

Mer pengar över till annat

Vissa menar att hälsosam mat oftast är dyrare än annan lite mindre hälsosam. Men detta gäller inte om du meal-preppar. Då du lagar fler portioner på samma gång, kan du köpa större förpackningar av något (som oftast är billigare i kilopris) och genom att planera dina måltider kan du även se vad som finns på extrapris i din affär. Att ha färdiga matlådor hemma gör även att du spenderar mindre pengar på att äta ute.

Du blir bättre på att hantera portionsstorlekar

När du äter ute på restaurang eller tar hem take-away tenderar du att få mer än en genomsnittlig portion. Detta gör att du får i dig mer kalorier på en lunch eller en middag än vad din kropp behöver. När du lagar din egen mat kan du kontrollera dina portioner och du vet exakt vilka ingredienser du stoppar i dig. På detta sätt är meal-prepping mycket mer hälsosamt för dig.

Minskar vardagsstressen

Att komma på vad man ska göra till middag kan både vara stressigt och frustrerande. Speciellt om man har haft en lång dag på arbetet eller i skolan. Kanske har du även det stressigt med att hämta och lämna barn på olika aktiviteter. När du lagar mat för veckan och förbereder har du en mindre sak att tänka på. In i ugnen eller mikron och du har middag på nolltid.

Du lär dig något nytt

Om du vill bli mer självsäker i köket kan just meal-prepping vara en bra grej att göra. I och med att du börjar planera mer kommer du ha mer tid för att hitta olika nya recept som du kanske inte testat tidigare. När vi inte meal-preppar kan det lätt bli att man håller sig till samma recept för att det är enkelt och kräver minst hjärnkapacitet.

Som i ett led av det förgående, kommer meal-prepping göra att du skapar dig en bättre relation med mat. När du förbereder måltider på detta sätt kommer du lära dig mer om näring och hur olika sorters mat ger olika sorts energi. Du kommer nog få till bättre matrutiner i och med att du alltid kommer ha god och näringsrik mat att värma eller ta med dig dit du ska.

Inspirera andra

När du ser någon göra något nytt, som både verkar enkelt, hälsosammare och där du både sparar tid och pengar på samma gång smittar det oftast av sig. Så när du nu börjar med meal-prepping – låt dem inspireras av dig och lär dem hur praktiskt meal-prepping är.

Det finns olika sätt att meal-preppa. Här är några av dem:

Förberedda måltider: Kompletta måltider (några olika recept) som är tillagade i förväg som du kan kyla och sen värma upp när det är dags. Detta är särskilt bra för middagsmat.

Storkok: Gör en stor sats av ett specifikt recept och dela upp det i enskilda portioner som du sen fryser in.

Individuellt portionerade måltider: Förbered färska måltider och portionera dem i så kallade ”grab and go” portioner som du sen lägger i kylskåpet och äter under de närmaste dagarna. Detta är särskilt bra för luncher.Ingredienser som är färdiga att laga: Förbered ingredienserna som krävs för specifika måltider i förväg. Detta kan vara allt ifrån att koka färdigt ris, göra klart såser eller hacka upp grönsaker. Kom bara ihåg att lägga dem i rena lufttäta behållare. Detta minskar matlagningstiden i köket.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar