fbpx
Hem Tips Det här ska du aldrig förvara i kylskåpet

Det här ska du aldrig förvara i kylskåpet

av Redaktionen

Kylskåpet är en av de största uppfinningarna genom tiderna. Det är otroligt praktiskt eftersom det håller dina varor kalla och gör att de håller sig längre. Men har du koll på vilka livsmedel du inte bör ställa i ett kylskåp? Om inte, läs vidare för att ta reda på det!

Meloner

En hel melon tar inte bara stor plats i kylskåpet utan kylan kan stoppa mognadsprocessen. Detta gör att melonen inte blir lika god som när den står i rumstemperatur. Kylan hämmar också de nyttiga antioxidanterna som finns i melonen. Lägg därför din melon på en bricka i köket – men om du däremot har skivat upp melonen bör du förvara den i en plastpåse i kylskåpet.

Honung

Honung består av ungefär 80 gram socker per 100 gram. Detta blir som ett naturligt konserveringsmedel vilket gör att honung inte behöver förvaras kylt. Kanske har du gjort misstaget att sätta honungen i kylskåpet och då märkt att det är väldigt svårt att få ut något ur behållaren. Tips: för att få den flytande igen kan du sätta flaskan i hett vatten. Honung stelnar och kristalliserar i kylen så förvara den istället på en hylla i ditt skafferi.

Kaffe

Kaffe, vare sig om det är hela bönor eller färdigmalet, ska aldrig förvaras i kylskåpet. En öppen förpackning kaffe utsätts för kondens i kylens kalla temperatur. Detta gör att smaken helt och håller försvinner. Den kommer däremot absorbera andra lukter från kylskåpet och smaka därefter. Förvara alltid ditt kaffepaket i en lufttät behållare i rumstemperatur, gärna i ditt skafferi.

Avokado

Majoriteten av de avokados som man hittar i affären är omogna. De behöver ett par dagar för att mogna hemma i ditt kök. För att du ska kunna njuta av din avokado så snabbt som möjligt – förvara den i rumstemperatur. Den enda gången du bör kyla en avokado är när den är helt mogen och du inte är riktigt redo att äta den.  

Öppnade konservburkar

Ställ aldrig en öppnad konservburk (oavsett innehåll) i kylskåpet. Innehållet i det kan utveckla en metallisk smak från själva burken. Det bästa sättet att förvara resterande innehåll från burken är att hälla över den i en annan behållare som du enkelt kan försluta.

Äpplen

Att lägga äpplen i kylen gör dem extra krispiga och goda. Tyvärr är mognadsmedlet i ett äpple väldigt starkt vilket gör att många andra närliggande produkter mognar och förstörs snabbare. Det bästa är att förvara dem i en egen skål i köket. Om du ändå vill ha dem i kylen, se till att lägga dem i en lufttät behållare för att undvika att förstöra den andra maten i kylen.

Tomater

Om du inte vill att dina färska tomater ska smaka grynigt – ställ dem då inte i kylen När de har skördats fortsätter tomaterna att mogna och utveckla smak, men bara när de förvaras i rumstemperatur. Kylan stoppar tomatens mognadsprocess och hämmar därför den söta smaken. Förvara dina färska tomater i en skål, på en skuggig plats. Ta inte av kvistarna förens du ska äta tomaterna, de hjälper nämligen till att hålla tomaten fräsch längre och ger den bättre smak.

Basilika och andra örter

För att hålla basilikan (och andra örter) fräscha längre – låt dem stå på bänkskivan med stjälkarna nedsänkta i ett glas med vatten.

Gurka Gurka är otroligt känsliga för kyla. De tappar också lätt smaken i för kalla temperaturer. Den krispiga grönsaker klarar sig bäst när de lämnas i rumstemperatur.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar