fbpx
Hem DryckÖl Mellanmörk lager till Oktoberfest

Mellanmörk lager till Oktoberfest

av Malin Toverud

Under slutet av september och början av oktober firas oktoberfest i München. Tiotusentals besökare besöker öltälten och dricker öl bryggd för det specifika tillfället. Om man inte har möjlighet att ta sig hela vägen till Tyskland kan man fira oktoberfest på hemmaplan. I Systembolagets säsongssortiment har det nu fyllts det på med härlig oktoberöl.

Här har vi plockat fram tre mellanmörka lager.

Ayinger Oktober Fest-Märzen – 24:90 kronor

Den här flaskan är tillverkad i Tyskland av producenten Aying F Inselkammer. Det är en mellanmörk lager i märzen och wienerstil. Stilen uppkom på 1500-talet när man upptäckte att risken för vildjäsning var stor under sommarmånaderna. Istället bryggdes öl i mars (märz) som sedan lagrades i svala bergsgrottor fram till slutet av september. Då tömdes tömdes under festliga former, en tradition som sedan utvecklades till oktoberfest. Den här ölen, som bryggdes i Bayern, var mörk och grumlig. I mitten av 1800-talet kom två bryggare i Wien på hur man gjorde ljusare malt. Deras stil kom att kallas för wienerlager. När stilen i München också förfinades blev märzen också ljusare och fick sin gulbruna färg. Numer är de två ölstilarna väldigt lika varandra. Märzen är ofta något kraftigare än en wiener vad gäller manlighet, beska och alkoholhalt. Båda stilarna har aromer av rostad malt och kola.

Just den här flaskan innehåller en mörkgul öl gjord på kornmalt. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av sirapslimpa, kryddor, pomerans och aprikos. Drycker bör serveras vid 8-10 grader. Den passar som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fläsk- eller lammkött.

Aldersbacher Oktoberfestbier – 24:90 kronor

Även denna mellanmörka lager av märzen och wienerstil kommer från Tyskland. Den har en alkoholprocent på 5,8 och är mörkgul till färgen. Ölet kommer från producenten Brauerei Aldersbach, och är gjort på kornmalt. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av knäckebröd, grapefrukt, honung och örter. Aldersbacher Oktoberfestbier bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Den passar som sällskapsdryck, till vegetariskt och till rätter av fläsk- och lammkött.    

Nils Oscar Oktoberfest – 28:90 kronor

För några kronor extra kan du få en oktoberfestöl från Sverige. Producenten Nils Oscar bjuder på den här brungula ölen i märzen och wienerstil. Drycken är tillverkad i Nyköping i Södermanland och har en alkoholhalt på 5,5 procent. Smaken beskrivs som maltig med inslag av mörkt bröd, torkad frukt, apelsin, choklad och knäck. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck och till rätter av ljust kött.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar