fbpx
Hem Dryck Så gör du egen äppelmust

Så gör du egen äppelmust

av Malin Toverud

Hösten är här och äpplena mognar på träden. Om du har mycket äpplen kan du åka iväg till ett musteri med äpplena och få med äppelmust hem. På vissa ställen görs äppelmusten på de egna äpplena, på andra ställen hälls alla äpplen in i musteriet och ut kommer en must gjord på blandade äpplen. Att blanda äpplena är inte så dumt, en varierad äppelskörd ger en rikare smak på musten.

Vill du ta det ett steg längre kan du göra egen must hemma. Här har vi plockat fram ett recept på äppelmust som du gör med en råsaftcentrifug. Om du inte har en sådan bjuder vi också på ett recept på äppelsaft.

Äppelmust med råsaftcentrifug

Blanda gärna olika sorters äpplen, då blir smaken fyllig och god. Om du ska dricka musten direkt så behöver du inte pastörisera den. Gör du mycket must kan det vara klokt att pastörisera den innan du ställer den svalt, och det gör du genom att hetta upp musten till 80 grader.

Du behöver:

  • 1 råsaftcentrifug
  • 10 kilo äpplen (räcker till 5 liter must)
  • Kaffefilter eller saftfilter för att filtrera musten
  • Glasflaskor som går att försluta

Gör så här:

  • Tvätta äpplena rena.
  • Använd råsaftcentrifugen för att göra juice av äpplena.
  • Filtrera musten genom saft- eller kaffefilter och häll sedan musten i en stor kastrull.
  • Värm musten till 80 grader för att pastörisera den.
  • Diska glasflaskorna och ställ dem sedan i ugnen i 100 graders värme i 15 minuter.
  • Häll upp den varma musten på de rengjorda, varma flaskorna.
  • När musten har svalnat sätter du på korken ordentligt.

Förvara musten svalt.

Äppelsaft

Den här saften blir supergod. Den är enkel att göra men tar lite tid. Rivet äpple ska nämligen stå i vatten och vila i 2 dygn.

Du behöver:

  • 1 kilo äpplen
  • 1 liter vatten
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 dl strösocker

Gör så här:

  • Koka 1 liter vatten och låt svalna.
  • Skölj och rengör äpplena.
  • Riv äpplena grovt med skal och kärnhus kvar. Ett tips är att använda en matberedare.
  • Lägg de rivna äpplena i en stor skål och häll på det kokta, avsvalnade vattnet.
  • Tillsätt natriumbensoat och citronsyra och rör om.
  • Täck över skålen med plastfolie och ställ in i kylskåp. Låt stå i 2 dygn.
  • Efter 2 dygn tar du ut skålen ur kylskåpet.
  • Sila av saften i en silduk.
  • Mät upp mängden saft så att du vet hur mycket socker du ska tillsätta. Du behöver 1 dl socker per 5 dl saft.
  • Blanda i sockret i den silade saften och rör tills allt socker har löst sig.

Skumma av saften och häll sedan upp den på kalla, rengjorda flaskor. Förslut väl och förvara i kylskåp. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar