Hem Råvaror Laga mat med banan

Laga mat med banan

av Malin Toverud

Den 4 mars firar vi bananens dag. Bananen är det ultimata mellanmålet särskilt när man har bråttom och behöver äta något i farten. Skivad banan är även gott att ha på yoghurten. Den böjda frukten innehåller dessutom massor av nyttigheter. Förutom kolhydrater och protein, innehåller bananer fibrer, antioxidanter, mineraler och vitaminer.

De flesta äter bananen som den är. Men det går utmärkt att använda frukten i matlagning och till efterrätter eller smoothies. Om du har övermogna bananer hemma så kasta de inte – de kan enkelt bli till ett saftigt bananbröd. Här bjuder vi på två härliga recept på middagar med banan.

Kycklingwok med banan

Den här wokrätten är enkel att göra och blir supergod.

Du behöver:

  • 3 dl jasminris
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 purjolök
  • 2 bananer
  • 1 dl cashewnötter
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk mild curry

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Skär (eller klipp) kycklingfiléerna i mindre bitar.
  • Slanta purjolöken.
  • Woka kycklingen och purjolöken i lite olja i en wokpanna.
  • Tillsätt curry, skivad banan och cashewnötter och låt fräsa ett par minuter.
  • Häll i crème fraichen och smaka av med salt och peppar.

Servera woken med riset och halverade körsbärstomater.

Currypizza

Den klassiska currypizzan är en favorit hos många. Den kan du lätt göra själv. Om du har ont om tid köper du ett färdigt pizzakit och lägger på topping och ost och skjutsar in i ugnen. För dig som vill göra egen pizza kommer här recept på deg och tomatsås.

Till degen behöver du:

  • 1/2 paket jäst
  • 50 gram smör
  • 2 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Så här gör du:

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm tills vätskan är 37 grader varm.
  • Häll ner lite av vätskan i jästen och rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt sedan resten av vätskan och rör runt.
  • Blanda i mjölet och saltet i degspadet och arbeta till en smidig deg.
  • Låt jäsa under en ren handduk i en halvtimme.

Till tomatsåsen behöver du:

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk strösocker
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  • Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med olja.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs i ett par minuter.
  • Tillsätt sedan tomatkross, oregano och socker. Låt puttra i 15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Topping:

  • 1/2 gul lök
  • 1 banan
  • 1 tsk mild curry
  • 2 dl riven ost
  • 1 tsk oregano (att ha på pizzan när den är färdiggräddad)
  • 0,5 dl saltade jordnötter (kan uteslutas)

Baka ut pizzadegen och bred ut tomatsåsen på den (när såsen har svalnat). Lägg på lökringar och bananskivor. Strö över curryn och toppa med den rivna osten. Grädda pizzan i 225 grader i mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills pizzan har fått en fin färg. När du har tagit ut pizzan ur ugnen strör du över oregano och saltade jordnötter.

Du kanske också gillar