fbpx
Hem Soppor 2 härliga soppor

2 härliga soppor

av Redaktionen

Soppa kan vara fantastiskt gott och nyttigt om du tillagar den från grunden med bra råvaror. Vad sägs om att bjuda på en näringsrik soppa full av paprika och gurka? Eller kanske du föredrar en halländsk laxsoppa med kryddgrönt och morötter?

Gurksoppa – det här behöver du:

  • 1 slanggurka
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 4 mogna tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk finhackad purjolök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 l hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • Nymalen peppar

Till serveringen:

  • 4 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Så här gör du:

  • Skölj dina grönsaker.
  • Skålla och flå tomaterna.
  • Ta bort frön samt fröhusväggar i paprikorna.
  • Skala gurkan. Riv den grovt.
  • Hacka paprikor, tomater, pujolök och vitlök fint.
  • Blanda samtliga grönsaker med vin och buljong i en soppskål.
  • Täck över soppan. Ställ den kallt.
  • Skär brödet i tärningar. Rosta det i smöret tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.
  • Servera soppan tillsammans med det vitlöksrostade brödet.

Halländsk laxsoppa – det här behöver du:

  • Huvud, fenor och ryggben av en stor lax
  • 1,5 l vatten
  • 2 persiljestjälkar
  • 2 dillstjälkar
  • 2 citronmelisstjälkar
  • 3 msk krossade korngryn
  • 2 morötter
  • 0,5 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 purjolök
  • Salt
  • Peppar

Till garneringen:

  • Klippt persilja
  • Klippt dill
  • Klippt citronmeliss

Så här gör du:

  • Lägg korngrynen i vatten över natten.
  • Skölj laxhuvud, ryggben och fenor.
  • Ta bort gälarna.
  • Koka fisken tillsammans med citronmeliss-, dill- och persiljestjälkar samt vitpeppar och salt i ca 30 minuter.
  • Ta upp laxhuvud, fenor och ryggben. Sila spadet.
  • Koka upp spadet. Lägg ner korngrynen.
  • Låt grynen koka i ca 30 minuter.
  • Ansa grönsakerna.
  • Skär morötterna i små tärningar och purjolöken i ringar.
  • Koka dem mjuka tillsammans med korngrynen i ca 20 minuter.
  • Smaka av din soppa med peppar och salt.
  • Plocka av det laxkött som finns på huvud, skrov och fenor.
  • Lägg ner köttet i soppan.
  • Strö över persilja, dill och citronmeliss.
  • Servera med ljust bröd samt smör och ost.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar