fbpx
Hem Fisk 3 sallader med fisk- och skaldjur

3 sallader med fisk- och skaldjur

av Redaktionen

Fisk och skaldjur är bland det bästa du kan äta då de innehåller nyttigt fett, D-vitamin, jod, protein, selen och vitamin B12. Mixar du dem med grönsaker så har du troligtvis fått i dig allt du behöver samtidigt som du håller dig slank och pigg. En sallad med lax eller hummer är dessutom ett utmärkt sätt att lyxa till tillvaron utan att behöva lägga alltför mycket tid på matlagningen.

Hummersallad – det här behöver du:

  • 2 kokta humrar à 400 g
  • 1 msk torrt vitt vin
  • 150 g majonnäs
  • 2 tsk ljus fransk senap

Till garneringen:

  • Grönsallad
  • 2 hårdkokta ägg

Så här gör du:

  • Klyv humrarna. Lägg dem med utsträckt stjärt på ett skärbräde. Stick en en lång kniv bakom ögonen. För kniven mot stjärten och klyv skaldjuret.
  • Kasta bort magsäcken som sitter längst fram i huvudet.
  • Avlägsna den svarta strängen som går genom stjärten.
  • Krossa skalet på klorna med en nötknäppare.
  • Ta ut och skär köttet i klor och stjärt i munsbitar.
  • Spara rommen.
  • Smaka av majonnäsen med vin, peppar, salt och fransk senap.
  • Skölj salladen. Låt den rinna av ordentligt.
  • Riv salladen i strimlor.
  • Skala äggen och skär dem i klyftor.
  • Lägg salladen på ett serveringsfat.
  • Lägg på hummerbitarna och häll över såsen.
  • Garnera med äggklyftor och strö över rommen.

Sallad med kokt lax och räkor – det här behöver du:

  • 300 g kokt lax
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 0,5 kg nypotatis
  • 150 g skalade räkor
  • 2 hårdkokta ägg
  • 10 svarta oliver

Till dressingen:

  • 2 dl vispad grädde
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2 tsk ljus fransk senap

Till garneringen:

  • 1 knippa dill
  • 1 knippa persilja

Så här gör du:

  • Dela den kokta laxen i mindre bitar. Ta bort eventuella ben.
  • Koka den skrapade, sköljda potatisen i lättsaltat vatten.
  • Låt potatisen kallna och skär den i skivor.
  • Skölj bleksellerin. Dra bort de grövre trådarna. Skär den i små bitar.
  • Blanda lax, selleri, potatis och räkor i en glasskål.
  • Kärna ur oliverna.
  • Rör ihop dressingen. Häll den över salladen i skålen.
  • Fördela oliverna över salladen.
  • Garnera med hårdkokta ägg i klyftor.
  • Skölj, torka och klipp persiljan och dillen fint över salladen.

Sallad med gravad lax – det här behöver du:

  • 600 g gravad lax

Till såsen:

  • 2 msk ljus fransk senap
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa citronmeliss
  • 1 dl olja
  • Salt
  • Peppar

Till serveringen:

  • 1 huvud isbergssallad

Så här gör du:

  • Skär den gravade laxen i 0,5 cm tjocka strimlor.
  • Påbörja såsen med att lösa upp sockret i vinägern.
  • Blanda med senap.
  • Tillsätt oljan lite i taget under omrörning.
  • Smaksätt med peppar och salt.
  • Skölj dillen och citronmelissen. Klipp fint. Vänd ner i såsen.
  • Ansa salladen. Skär bort rotändan och de yttre grova bladen. Skär salladshuvudet i fjärdedelar och strimla det fint.
  • Lägg salladsstrimlorna i en glasskål. Fördela laxen ovanpå salladen.
  • Häll över såsen.
  • Servera din sallad med varm pain riche och smör.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar