470
Känns det som att du serverat kalkon, kyckling eller lamm varenda påsk? Då kan det vara hög tid att bjuda gästerna på något annat. Bogfläsk brukar uppskattas av såväl gammal som ung och kan tillagas på många olika sätt. Det är dessutom proteinrikt och gör sig bra ihop med de flesta grönsaker.
Senapspanerat bogfläsk – det här behöver du:
- 600 g magert bogfläsk i skivor
- 4 msk svensk senap
- 3 msk vetemjöl
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- Salt
- Peppar
- Smör till stekningen
Så här gör du:
- Blanda vetemjöl, peppar och salt på en tallrik.
- Vänd fläskskivorna i mjölet.
- Bred ett lager svensk senap på ena sidan av varje fläskskiva.
- Vispa ägget i en djup tallrik.
- Häll ströbrödet i en annan tallrik.
- Vänd fläskskivorna i det vispade ägget och därefter i ströbrödet.
- Stek bogfläskskivorna ljust guldbruna på båda sidor i smöret. Obs! Värmen får inte vara för hög!
- Servera med kokt potatis, värmd bladspenat och kokta morötter.
Bogfläsk med öl och surkål- det här behöver du:
- 600 g bogfläsk
- 500 g surkål på burk
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl öl
- 1 tsk kummin
- 2 potatisar
- 1 stor purjolök
- 1 stor lök
- 2 msk margarin
- 5 bayerska korvar
- Nymalen svartpeppar
- Salt
Så här gör du:
- Skär fläsket i skivor.
- Varva skivorna med surkålen i en stor gryta.
- Tillsätt öl, purjolök i bitar, kummin, hackad vitlök, salt, peppar och lagen från surkålen.
- Låt koka i ca 30 minuter.
- Skala potatisarna. Riv dem grovt och lägg ner dem i grytan.
- Lägg på lock.
- Låt rätten sjuda i ca 5 minuter.
- Skala, skiva och stek löken i margarin.
- Lägg ner den i grytan.
- Lägg ner korvarna.
- Låt rätten sjuda under lock i ytterligare 15 minuter.
- Tillsätt mer öl om det behövs.
- Servera rätten direkt ur grytan.
- Ät rätten med grovt lantbröd till.
Facebook Kommentarer