fbpx
Hem DryckTe Bra att veta om te!

Bra att veta om te!

av Redaktionen

Te är en av den mest populära drycken i världen – som vi människor har njutit av, vad vi vet, i cirka 5000 år. Det finns i grund och botten 4 olika tesorter. Var och en av dessa framställs på lite olika sätt och skiljer sig i smak. Nedan kommer en liten lista på dessa fyra teer.

Svart, grönt, vitt och Oolongte

Alla dessa fyra tesorter är gjorda av bladen från ”Camellia sinensis” mer känd som teplantan. Sen finns det örtblandningar som exempelvis ingefärste, kamomillte eller rött te (roibos) som inte räknas in i listan då de inte härstammar från teplantan.

Skillnaden mellan de fyra olika tesorterna är att de framställs olika vilket ger dem en egen unik smak och doft. De innehåller även olika mängder koffein och har olika fördelar för din hälsa.

1) Svart te

Svart te är den mest populära tesorten här i väst. Detta te kan man med fördel servera med en skvätt citron eller lite mjölk och en sockerbit. Det man gör är att man låter tebladen oxidera – vilket gör det otroligt fylligt. Processen gör även teet mörkt (om du skivat ett äpple någon gång så vet du att det blir mörkt efter ett tag, det kan liknas med denna process) En kopp svart te innehåller inga kalorier eller fetter – men är det teet som har mest koffein i sig.

2) Grönt te

Grönt te har sedan länge varit populärt i Kina, Japan och Korea. Det är inte förens nyligen som det fått ett uppsving här i väst då vi började förstå vilka hälsofördelar det bär med sig. Forskning visar på att grönt te kan sänka kolesterolet, förebygga cancer, öka ämnesomsättningen och vara till hjälp vid olika andra tillstånd oh sjukdomar. Det gröna teet är lätt oxiderat, torkat men inte fermenterat. Det serveras oftast som det är, utan socker eller mjölk. Eftersom vissa gröna teer har en lite besk smak bör det bryggas i lägre temperaturer och inte kokas.

3) Vitt te

Vitt te är något ovanligare och dyrare än de andra typerna av teer som nämnts ovan. Det har sitt ursprung i Kina och framställs av unga teblad. Dessa teblad går igenom en lång process av ångning, fermentering och torkning. Eftersom bladen skördas medan knopparna fortfarande är täckta av vitt hår kallas det vitt te. Vitt te är jämfört med de andra teerna mycket delikat och söt. Dessutom innehåller den minst mängd koffein och störst mängd antioxidanter som hjälper till att förebygga cancer.

4) Oolong te

Oolong te är ett traditionellt kinesiskt te och betyder svart drake på kinesiska. Bladen är långa och mörka och ser ut som svarta drakar när de bryggs. Den unika smaken av oolongteet uppnås genom en lång process som inkluderar soltorkning, lätt oxidation, kylning och torkning av tebladen. Resultatet? En lättare smak än det populära svarta teet och starkare än det delikata gröna teet. Det finns även studier som säger att oolongte kan stabilisera kroppens blodsockernivåer och förebygga högt blodtryck.

Låt det smaka!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar