fbpx
Hem Lättlagat 5 idéer för smidigare middagsmatlagning

5 idéer för smidigare middagsmatlagning

av Redaktionen

Svårt att få tid för annat än matlagning? Är du trött efter jobbet och önskar att du kunde göra allt annat än att ställa dig och laga mat? Om du är lika upptagen som de flesta människor så försöker du säkert hitta på olika sätt att snabba på matlagningen där hemma. Detta kan oftast göra middagarna både stressiga, tråkiga och dyra. Låt mig därför presentera lite olika förslag på vad du kan göra för att undvika detta.

Laga storkok eller flera rätter samtidigt

Gör storkok eller laga flera olika rätter samtidigt (bäst är det att göra detta på en söndag.) Att göra detta kräver oftast några extra timmar av din tid, men sen är det bara att ta fram matlådor från frysen och värma upp. Lite förslag på vad som passar att göra storkok på: Chili con carne, korvstroganoff, linssoppa, köttfärssås med spaghetti och kikärtsgryta med ris.

Skölj dina grönsaker direkt

Både grönsaker och frukt ska alltid sköljas före användning – det kan faktiskt finnas bakterier kvar på dem som kan göra dig sjuk. Så direkt när du kommer hem från mataffären så ser du till att rengöra alla. När det är dags att laga mat är det bara att ta grönsakerna som de är utan att du behöver tänka på att rengöra dem.

Skapa ett middagsschema

Använd dig av ett rullande middagsschema. Skriv ner alla måltider du gjort under senaste tiden i telefonen eller på ett papper. Om du har barn kan du be dem tycka till om rätterna och så kan ni välja ut 10–15 av dem att laga under en månad. Gå sedan igenom rätterna igen och välj ut några nya. Kanske vill ni också spara några favoriter eller någon rätt som varit extra lätt att laga.

Inspireras av matlagningsprogram!

För att få nya idéer till ditt middagsschema så är ett tips att titta på matlagningsprogram. Nu för tiden går det mängder med matlagningsprogram på tv och även på radio. Det är bara att välja och vraka. Låt dig inspireras till att laga något som du kanske aldrig provat förut – Det blir både roligt och samtidigt utmanande!

Ta hjälp av din familj!

Om du har familj – ta hjälp av dom! Och när dina barn har blivit gamla nog för att hjälpa till så kan ni dela på uppgifterna. En kan hjälpa dig med själva matlagningen; exempelvis skära grönsaker, en annan kan duka och plockar ut och in ur diskmaskinen, och en annan får vara ansvarig för att ta undan efter middagen. Att hjälpas åt med middagen kan faktiskt vara roligt – och ni får samtidigt tid över till att hitta på något annat!

Kombinera och se vad som passar dig bäst!

Kombinera ovanstående idéer och se vad som passar bäst för dig och din familj. Det är möjligt att få till en bra middag– utan att det ska vara tråkigt, dyrt eller kräva flera timmar av din kväll (när du helst vill ligga på soffan och ta det lugnt) Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar