fbpx
Hem Råvaror Att laga mat med oljor och smörprodukter – Detta ska du tänka på

Att laga mat med oljor och smörprodukter – Detta ska du tänka på

av Redaktionen

Det flesta vet vilka livsmedel man bör undvika för en bättre hälsa – men tänker du någonsin på vad du ska tillaga din mat med? När det finns så många oljor och smörprodukter, som var och en påstår sig vara bäst, kan det vara svårt att veta vilken av dom du ska välja. Det finns såklart inga rätt och fel men här kommer lite tips på vägen.

Rapsolja

Rapsoljan är en av de vanligaste och mest populära oljan att laga mat med. Vissa säger att den har en förmåga att minska risken av hjärt-och kärlsjukdomar. Den är låg i mättat fett (det fett som anses vara sämst för oss och som exempelvis finns i glass, godis och fett kött) och hög i enkelomättat fett (som du exempelvis hittar i nötter, avokado och oljor från växtriket)

Rapsolja kan du steka i, marinera med och även fritera i. Den har en väldigt intetsägande smak vilket gör den till en utmärkt olja för mat som innehåller många kryddor. Tillskillnad från olivolja så kommer inte rapsolja att ta över smaken lika mycket.

Olivolja

Olivolja har en mycket fyllig och fruktig smak (smaken skiljer sig såklart beroende på vilken olivolja du har) Den är rik på vitamin A, E och enkelomättat fett –vilket förebygger hög kolesterolhalt och risken för hjärtsjukdomar. Olivolja lämpar sig bäst precis som den är – ringla över på salladen, på pastan eller risotton. Om du vill använda den att laga mat med, är det viktigt att du inte maxar temperaturen när du steker, eftersom olivoljan då lätt kan skvätta upp eller brännas i pannan. Detta kan orsaka en dålig bismak i din maträtt.

Smör

Smör är ett livsmedel som funnits många, många år. Smör är väldigt gott och innehåller både vitamin A, E, K och till och med D. Smör kommer från naturliga ingredienser och är inte kemiskt eller på något sätt artificiellt tillverkat. Du kan använda smör till matlagning, bakning och som pålägg. Du kan även ha smör till att göra såser och marinader. Smör är användbart till allt – och lyfter många rätter med sin smak!

Margarin

Margarin användes från början som ett substitut till smör med hög fetthalt. Man hade alltså en tanke om att margarin skulle vara nyttigare än smör. Det man då inte visste var att margarin innehöll en hög halt av transfett (som vi idag vet orsakar högt kolesterolvärde) I dag framställs inte margarinet på samma sätt utan är gjort av vegetabiliska oljor som exempelvis solrosolja.

Margarin är bra till all form av matlagning. Det går att steka margarin i höga temperaturer utan att riskera att det kommer ta smak på din matlagning. Du behöver inte heller oroa dig för att det ska skvätta upp eller att maten ska fastna i pannan. Det är lägre i fett än de flesta andra oljor och smör och är en bra källa till vitamin E.

Det finns många oljor och smörprodukter att välja på när det kommer till matlagning – betydligt fler än vad som nämnts här, även om dessa hör till de vanligaste. Att äta hälsosamt innebär att laga hälsosam och god mat – och här spelar ditt val av olja och andra smörprodukter en stor roll! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar