fbpx
Hem Näringslära 6 tips för att äta både hälsosamt och billigt

6 tips för att äta både hälsosamt och billigt

av Redaktionen

Har du svårt att handla bra mat som också är billig? Då kommer du ha användning för dessa tips. Nedan kommer lite förslag på vad du kan göra för att komma undan billigt med maten.

1. Planera dina inköp

Att handla på egen hand är det enklaste sättet att handla mat. Ta inte med dig barnen eller din partner. Se även till att skriva en inköpslista innan du går in i butiken för att förhindra spontaninköp (som oftast blir chips och godis) Gå inte heller in i affären hungrig!

 Ett tips när du gör din inköpslista: Handla mat i frysdisken. Frysta grönskar är precis lika näringsrika som färska och oftast mycket billigare. Du riskerar inte heller att grönsakerna blir gamla.

2. Vatten eller mjölk i stället för läsk

Vi menar inte att man ska behöva utesluta läsk helt. Men man kan exempelvis ha som regel att bara dricka mjölk eller vatten som måltidsdryck. Det är både billigare och mer hälsosamt. Om du tycker vanligt vatten är tråkigt varför inte smaksätta det? Slå upp en kanna vatten, lägg i skivad gurka eller apelsin och massor av isbitar.  

3. Frys in när det är säsong

Håll koll på när frukt och grönsaker är i säsong. När de är i säsong är det oftast mycket billigare. Köp mycket på en gång och frys in. Tvätta frukten väl, ta bort eventuell blast, och torka frukten/grönsakerna ordentligt och lägg in i återförslutningsbara plastpåsar. Vissa livsmedel mår inte bra av att frysas in så det är bra att dubbelkolla innan.

4. Bönor och linser

Bönor och linser är en väldigt bra källa till protein. Sojabönor innehåller exempelvis mer protein än kyckling. Det är därför ett bra alternativ till kött. Torkade bönor och linser är mycket billigare att köpa än färdigkokta. Gör en stor mängd chili con carne eller en linsbolognese som du kan frysa in och äta flera dagar i sträck.

5. Matlåda till jobbet

Undvik att äta dyra uteluncher på jobbet. Försök planera för matlådor när du lagar din mat. Kolla efter bra recept för storkok. En utelunch kostar i snitt 85 kronor och en medtagen lunch cirka 29 kr – så du kommer spara tusenlappar plus att det oftast är mycket nyttigare med hemlagad mat!  

6. Skanna av din kyl, frys och skafferi

Ibland är det lätt att gå till affären och bara handla på måfå i tron om att man inte har något hemma. Titta in i din kyl, frys och skafferi och se vad du har. Oftast har man mer än vad man tror. Du kanske till och med får inspiration till att laga något helt nytt!

Att äta hälsosamt och samtidigt billigt är ingen omöjlighet men det krävs lite tänk och planering!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar