Även om pinjenötter är en viktig ingrediens i den klassiska peston så kan du ersätta dem med andra ingredienser. Det kan finnas många skäl till varför du vill ersätta dem, men priset kan vara ett av dem. Den goda nyheten är att du kan använda många andra ingredienser i peston för att ge den samma nötiga och smöriga smak. Här är 8 ersättare till pinjenötter
Mandel
Mandel är något mindre smakrika än pinjenötter, men fungerar alldeles utmärkt att ha i peston. Antingen köper du färdigskållade mandlar eller så kan blötlägga mandlar över natten för att lättare få loss skalet. På så sätt blir de mer mjuka i konsistensen och mer lika pinjenötter. Har du tid kan du rosta mandlarna för att intensifiera smaken.
Valnötter
Valnötterna har ungefär samma fetthalt som pinjenötter, men kan ha en lite bitter eftersmak på grund av tanninerna i skalet. Så det du kan göra (om du känner att du har tid och ork) är att rosta dem i ugnen, lägga dem i kylen och sen ta bort skalet. Blötlägg dem gärna över natten för att gem en krämigare och mjukare konsistens. Det går självklart bra att ha skalet kvar – men då blir smaken något annorlunda.
Pistagenötter
Pistagenötter har en något annorlunda smak än pinjenötter. Men både mandel och pistagenötter används ofta i italienskt recept, så de är ett bra substitut för pinjenötter. Den unika smaken som pinjenötter ger i peston kommer inte bli densamma med pistagenötter – men smaken av pistage kommer fram och det är inte illa det heller.
Solrosfrön
Dessa frön är en riktig bra ersättare till pinjenötter då de dels är goda men även mycket billigare. Om du väljer att göra pesto på solrosfrön är det dock viktigt att du väljer solrosfrön utan skal.
Cashewnötter
Det kanske bästa substitut för pinjenötter? Hackade cashewnötter. Cashewnötter har en lätt söt smak och mjuk konsistens som efterliknar pinjenötter ganska bra. Hacka ner dem i ungefär storleken av pinjenötter, cirka 1 cm. Du kan även rosta cashewnötterna i en torr panna i 2–4 minuter på medelvärme tills de fått lite färg. När du rostar dem så kommer de smaka ännu mer som pinjenötter.
Edamamebönor
Rostade eller bara färska (eller upptinade) edamame bönör fungerar utmärkt i en pesto. Det ger både en härlig grön nyans samtidigt som det tillför en krämighet till peston.
Pumpakärnor
Med sin salta, nötaktiga och koncentrerade smak är pumpafröet alldeles för ofta förbisedd av många. Det finns dock många sätt du kan konsumera pumpafröna på och att ha dem i en pesto är en av dem.
Vita bönor
Även om vita bönor inte kommer att ge samma crunch eller konsistens som pinjenötter ger, är de ett bra alternativ för dig som exempelvis är nötallergiker. Vita bönor lägger där emot till en liknande krämighet till peston.