Salt är inte bara en smakhöjare, utan också livsnödvändigt. Men hur mycket ska vi äta? Hur påverkar det kroppen om vi äter för mycket eller för lite? Är det skillnad på salt och salt? Vilken roll har saltet spelat för oss människor historiskt?
Hur mycket salt behöver vi, och varför?
Salt reglerar ämnesomsättningen och kroppens syra-basbalans. I måttliga mängder hjälper det oss också att hålla ett normalt blodtryck. Men ett för stort saltintag kan leda till framför allt högt blodtryck, och även njurskador och att vi binder för mycket vätska i kroppen. Det finns också studier som visar på samband mellan stort saltintag och migränanfall.
Livsmedelsverket såväl som WHO är överens om att vi bör sträva efter att ha en saltkonsumtion som inte överstiger 5 gram per dag. Genomsnittssvensken får i sig 11 gram per dag, medan det vi behöver täcks av bara 1,5 gram. Det är oftast inte den mat vi själva lagar och äter hemma som är boven i dramat; vi får främst i oss det från mat vi köper, som bröd, ost, kött- och charkprodukter, färdigmat och restaurangmat. Det är en billig smakförhöjare!
Salt är en vana
Vi svenskar är vana vid kost som smakar ganska mycket salt, men vanor går ju att förändra!
I Finland har sedan 1980-talet ett antal samordnade insatser genomförts, som har lett till en sänkning av befolkningens saltintag från i genomsnitt 12 gram per dag till 8 gram per dag 2012. Samtidigt minskade insjuknandet i hjärt- och kärlsjukdomar kraftigt, varav sänkt blodtryck och sänkta serumkolesterolnivåer bedöms vara en stor del av förklaringen.
Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten lämnade 2017 ett förslag till regeringen om att inrätta ett nationellt saltsäkningsprogram, inriktat på att få matindustrin i Sverige att minska saltmängden.
Tips för ett minskat saltintag
Det finns många små åtgärder som kan göra stor skillnad. Pröva gärna något av detta:
- Laga din egen mat. Det ger dig full kontroll över hur mycket salt du faktiskt får i dig, och är nästan alltid det som har störst effekt.
- Tänk på att buljong och soja innehåller salt, vilket gör att du ofta kan minska mängden annat salt eller helt utesluta det.
- Leta efter nyckelhålsmärkta produkter i matbutiken. De innehåller mindre salt. Vänd och läs innehållsförteckningen på övriga produkter.
- Leta andra smaker som du tycker om. Använd lök och vitlök, färska och torkade örter, citronsaft och citronskal, ingefära, chili, spiskummin, curry och andra kryddor.
- Testa att äta mindre salt mat några dagar, och se om du vänjer dig vid det.
Välj gärna salt med jod
Jod behövs för kroppens ämnesomsättning, men 3 gram berikat salt per dag täcker hela jodbehovet, och jod finns även i fisk, skaldjur och mejeriprodukter.
Om du väljer mineralsalt, oraffinerat havssalt eller himalayasalt får du i dig flera olika mineraler på köpet. Himalayasalt innehåller dock väldigt lite jod, så det kan vara bra att växla mellan det och joderat salt.
Örtsalt är ett annat alternativ, som ofta innehåller jod från kelp som kroppen lätt tar upp. Det innehåller havssalt som fått dra smaken ur kryddor och örter under månader. Mycket gott tycker vissa, men det passar inte till allt och alla.
Saltet har alltid varit viktigt för oss
I årtusenden har vi använt salt för att både tillaga och bevara mat, och till att garva skinn. Salt har ansetts ge bättre humör och hälsa, och många kulturer använts som både hostmedicin och afrodisiakum.
Att kontrollera salttillgångar har varit synonymt med makt. Många städer och samhällen växte upp kring saltkällor, och åtskilliga krig har utkämpats kring dem. Romarrikets utbredning möjliggjordes delvis av dess kontroll av salt.
Några ögonblicksbilder från saltets historia:
- En av Europas äldsta kända saltfyndigheter har grävts ut i Provadia i Bulgarien, där man redan för 7 000 år sedan hade en tekniskt avancerad produktion som framställde 10 ton salt per år.
- Salzburg betyder den salta staden, och var en viktigt handelsmetropol i Romarriket, där stadens flod Salzach, som betyder salt vatten, var en huvudåder för salttransporterna.
- Löner betalades ofta ut i salt. Det engelska ordet för lön, salary, kommer därav.
- Ordet sallad kommer ur latinets herba salata, saltade grönsaker.
- I Sverige har endast den korta västkusten tillräckligt salt vatten för att möjliggöra saltutvinning, men klimatet är alltför kallt för att det ska vara rimligt att låta vattnet avdunsta naturligt. Här har vi istället fått koka bort vattnet. En drivande orsak till att vikingarna på 800-talet reste österut kan ha varit att de ville få tag på salt.
- Sveriges koloni Saint-Barthélemy i Västindien var tänkt att bli saltleverantör, men saltet som fraktades till Sverige räckte bara till att salta in den fisk som skickades som mat till slavarna på ön.
- Gandhis saltmarsch visar tydligt på saltets inneboende makt. Den brittiska kolonialmakten hade monopol på både framställning och försäljning av salt, och finansierade en stor del av Brittiska Indiens offentliga sektor. Gandhi och ett antal anhängare vandrade 40 mil för att tillsammans börja framställa salt vid kusten, som en protest mot kolonialmaktens monopol.