fbpx
Hem Featured Här är Sveriges mästerkock 2020 – Sofia Henriksson

Här är Sveriges mästerkock 2020 – Sofia Henriksson

av Denise Roos

Förra veckan korades Sveriges mästerkock 2020 och vinnaren blev ingen annan än Sofia Henriksson.Vinsten kammades hem med pilgrimsmusslor, strutsfilé och kardemummadoftande äppelkaka. 

Slipper hålla tyst

Finalen för Sveriges mästerkock spelades in redan i november förra året men det var först förra veckan som resten av Sveriges befolkning fick veta vem som vunnit. Henriksson har alltså behövt hålla tyst om sin vinst ända sedan dess –  något som inte alltid har varit helt lätt enligt henne själv. 

“Ja, det har varit lite påfrestande att inte kunna berätta för mormor och morfar och andra nära och kära. Så det är så klart jätteskönt att äntligen få berätta”, säger hon i en intervju med Aftonbladet. 

Skapandet av en vinnarmeny

När hon först sökte till programmet så lagade hon en fish taco och var inte alls säker på hur det hela skulle sluta. Men lyckan var med henne och inför finalen fick deltagarna i uppdrag att göra en meny där varje rätt skulle innehålla äpple och för att göra det extra svårt så ville juryn också ha en riktigt festlig meny för att fira att programmet firade 10-årsjubileum.

“Pilgrimsmusslor är gott och där använde jag gröna, syrliga äpplen. Varmrätten med struts som är det enda röda köttet som jag lagat mycket eftersom jag varit vegetarian i många år. Desserten med äpple kändes helt naturlig eftersom jag är en dessertälskare”, säger Henriksson om utmaningen med att skapa en vinnande meny. 

Och det gick bra, trots att hon var nervös och att stressen var hög. Till Aftonbladet berättade hon om hur hon glömde lägga på champagneskummet på förrätten, hade lite för mycket calvados i varmrätten och dessutom fick göra om efterrätten!

Släpper en kokbok

I efterdyningarna av vinsten släpper Sofia Henriksson nu också en kokbok. Boken, Always Hungry, släpptes den 2:a april och handlar om den matresa hon har gjort genom åren.

“Jag älskar att resa och när jag är ute och reser går jag gärna på guidade matturer till olika matställen och matmarknader för att lära mig mer om det lokala köket. I Colombia finns det till exempel ett helt annat utbud av råvaror och då är det kul att få prova dem. Bor jag hemma hos familjer så passar jag på att lära mig laga deras rätter. Så jag har samlat recept från länder jag rest i och lagat tillsammans med andra”, säger hon. 

Många av recepten i den nya kokboken är internationella och några av ingredienserna kan ibland vara knepiga att få tag på. Enligt Sofia är det dock lite av det roliga med det hela, utmaningen att försvenska recept från andra länder.

“Men det är klart, gör jag en peruansk ceviche så saknar jag ju den peruanska limen som gör att det blir en annan smak. Men det finns också en stor charm i det”, säger hon till Aftonbladet.

Framtidsdrömmar

Nu när årets mästerkock äntligen har blivit utsedd och kokboken blivit publicerad så är frågan vad framtiden håller för Sofia Henriksson. Enligt henne själv så hoppas hon att framtiden ska låta henne jobba med mat på heltid, en dröm hon har haft redan från början. Hon hoppas också på att kunna jobba med mat i media och sociala medier och kanske också någon gång i framtiden öppna en egen restaurang.

“Jag har bott i Spanien, så jag tänker mig en tapasbar eller liknande”, säger hon. 

Annars är det ingen brist på erbjudanden från andra håll. Det är flera som följt programmet som hört av sig, enligt Henriksson själv.

“Det är ju lite kul att de då inte vetat hur det kommer att gå”, säger hon.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar