Fyll påskägget, eller godisskålen, med schysst veganskt godis du gjort själv. Vad kan vara godare än något lagat med kärlek? Här får du sju olika recept, i förhoppningen att något ska falla just dig på läppen.
Hallonmarmeladkonfekt
Konfekt att njuta av med ögonen såväl som munnen. Vänta med att rulla dem i socker tills samma dag de ska serveras, för att undvika att sockret smälter.
Du behöver:
2 dl koncentrerad hallonsaft (inte blandsaft)
2 dl vatten
180 ml fruktpektin
5 dl strösocker
Till garnering:
2 dl strösocker
Gör så här:
Koka upp saft och vatten.
Rör ut pektinet i lite av sockret, och tillsätt det i saften. Låt koka någon minut under omrörning.
Tillsätt resten av sockret, och koka tills allt socker löst sig. Skumma och häll sedan upp massan i en form med höga kanter, cirka 15 x 25 cm. Låt stelna. Det tar några timmar.
Stjälp försiktigt upp massan och skär i lagom stora bitar. Vänd dem i socker före servering.
Bountykulor
Kokoskonfekt i lagom stora bitar. Det här receptet räcker till cirka 15 kulor, men är enkelt att dubbla.
Du behöver:
2 ½ dl kokosflingor
1 ½ dl kokosmjölk
1 dl kokosolja
½ tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
150 g vegansk mörk choklad, gärna 70 %
Gör så här:
Blanda kokosflingor, kokosmjölk, kokosolja, vaniljsocker och florsocker i en bunke. Rulla till bollar och lägg på bakpapper på fat eller form. Frys i cirka 30 minuter.
Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen, och låt stelna på bakplåtspapper.
Lakritskanderade cashewnötter
Du behöver:
6 dl naturella cashewnötter
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
10 turkisk peppar (från godispåse)
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
Torrosta nötterna i en stekpanna tills de fått fin färg, och ställ dem åt sidan.
Mortla turkisk peppar-karamellerna fint. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med socker, sirap och chiliflakes och låt alltsammans smälta samman under omrörning. Lägg ned nötterna och blanda.
Bred ut nötterna på ett bakplåtspapper. Försök sära på nötterna så mycket som möjligt. Låt svalna.
Jordnötsformar
För den som gillar Reese’s Peanut Butter Cups är det här favoriter, enkla att göra själv – och då kan man ju få äta så många fler. Det här receptet räcker till cirka 30 små munsbitar.
Du behöver:
200 g vegansk mörk choklad, cirka 70 %
1 ½ dl jordnötssmör, gärna crunchy
flingsalt
ischokladformar
Gör så här:
Bryt chokladen i bitar, och smält över vattenbad. Häll ett tunt lager choklad i varje form. Vicka dem lite så att chokladen kommer upp på kanterna. Låt stelna i kylskåp.
Fyll formarna med en liten klick jordnötssmör. Värm chokladen igen, och fyll formarna upp till kanten. Strö en gnutta flingsalt över. Låt stelna i kylskåp.
Mango- och chiatärningar
Lite nyttigare, söta småsaker att äta som mellanmål eller godis, fruktiga, sega och nötiga.
Du behöver:
200 g torkad mango
8 färska dadlar
½ dl chiafrön
2 dl cashewnötter
1 msk kokosolja
½ msk agavesirap
1 krm salt
Gör så här:
Kärna ur dadlarna, skär mangon i mindre bitar. Mixa samtliga ingredienser till en slät massa i matberedare.
Tryck ut massan i en bakpappersklädd form, cirka 15 x 25 centimeter. Ställ i kylen minst 4 timmar.
Skär i lagom stora tärningar.
Hasselnötstryffel
Chokladtryffel med en ljuvlig, krämig fyllning.
Du behöver:
2 ½ dl hasselnötter
3 msk valnötsolja
1 ⅔ dl kakaopulver
2 msk lönnsirap
1 nypa salt
Till överdrag:
175 g vegansk mörk choklad, gärna 70 %
Gör så här:
Mixa hasselnötterna och valnötsoljan till en slät massa. Du kan behöva peta ned nötterna några gånger för att de alla ska komma med. Det ska bli som ett hasselnötssmör. Om det verkar för torrt och inte vill blandas ordentligt, pröva att tillsätta lite mer valnötsolja.
Blanda hasselnötssmöret med resterande ingredienser. Det ska bli som en kakdeg som du kan forma till små ägg. Om den är för lös kan du tillsätta lite mer kakaopulver, och om den är för hård kan du tillsätta lite vatten eller mer lönnsirap.
Forma till små ägg som du lägger i en bakplåtspappersklädd form. Låt svalna i kylskåp i cirka en halvtimme.
Smält chokladen över vattenbad. Doppa varje litet ägg i chokladen, och ställ tillbaka i formen för att stelna.
Svartvinbärsremmar
Godisremmar är sega och härliga att tugga på. Du kan enkelt göra dina egna! Det tar lite tid att torka dem, men de är väl värda att vänta på.
Du behöver:
500 g svarta vinbär
4 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 80 grader.
Koka svarta vinbär och socker i en kastrull i några minuter. Passera genom en finmaskig sil.
Bred ut massan tunt på ett bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugnen och låt torka cirka 6–8 timmar, med ugnsluckan på glänt för att släppa ut fukt. När massan är riktigt seg är de klara.
Klipp i remsor. För att undvika att de klibbar ihop kan du vända dem i strö- eller florsocker. Skaka av eventuellt överflöd.