Påskbordet är ofta lika fyllt av tradition som julbordet, och de flesta av oss har saker vi inte vill avstå ifrån. Men kanske vill du också pröva något nytt till, eller ersätta någon rätt med något grönt? Här kommer några förslag på tilltugg, tillbehör och smårätter. Hoppas du hittar något du gillar!
Avokadokräm med paprika och pumpa
En färgglad entrérätt att servera i till exempel små snapsglas, smörskålar eller något annat litet vackert kärl du har.
Du behöver:
3 msk pumpakärnor
1 röd paprika
2 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
½ citron
1 avokado
Till servering:
strimlad persilja
Gör så här:
Rosta pumpakärnorna på medelvärme i en torr stekpanna. Rör om så de inte bränns.
Skölj, dela, kärna ur och tärna paprikan fint. Blanda tärningarna med vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
Riv citronskal av en halv citron. Gröp ur avokadon och mosa köttet tillsammans med citronskalet. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Klicka ut avokadokrämen i glas eller skålar. Toppa med paprikatärningar, pumpakärnor och hackad persilja.
Gravade morötter
Ett smart och enkelt alternativ till den gravade laxen, serveras precis som den med hovmästarsås.
Du behöver:
½ kg morötter
1 ½ dl grovt salt
Till lag:
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
¾ dl vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala eller skrubba morötterna, och lägg dem trångt i en ugnssäker form. Häll saltet över. Baka i ugnen tills de är lite al dente. Det tar cirka 40 minuter, beroende på hur tjocka morötterna är.
Ta ut morötterna, skrapa av saltet och låt svalna.
Repa dillen och lägg undan vipporna till servering. Krossa vitpepparn och lägg i kastrull tillsammans med dillstjälkarna och övriga ingredienser till lagen. Koka upp, och låt sedan lagen svalna.
Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt ligga i kylskåp över natten.
Låt morötterna rinna av. Hacka dillvipporna och rulla morötterna i dem. Skiva morötterna och servera.
Vegansk “gubbröra”
Gubbröra är en klassiker på knäckebröd. Här har matjessillen ersatts med kryddade champinjoner för att bli ett veganskt alternativ.
Du behöver:
6 medelstora fasta potatisar
200 g färska champinjoner
2 krm mald kryddnejlika
2 krm mald kanel
2 krm mald kryddpeppar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
Till kräm:
3 dl växtbaserad crème fraiche
½ finhackad röd lök
2 msk hackad färsk gräslök
2 msk hackad färsk dill
salt
svartpeppar
Till servering:
knäckebröd
dill och gräslök att garnera med
Gör så här:
Skala och koka potatisen och låt den svalna.
Koka upp kryddorna till lagen. Ansa och strimla champinjonerna och lägg ned dem. Låt lagen koka in. Låt svalna.
Skala och skär 4 av potatisarna i tärningar, cirka ½ cm stora.
Mosa de andra 2 potatisarna. Skala och hacka löken. Blanda de mosade potatisarna med crème fraiche, röd lök, gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar. Vänd ned potatistärningarna och svampen.
Garnera med dill och gräslök, och servera på knäckebröd.
Getostbollar med tranbär och valnötter
Enkla att göra, och lika enkla att stoppa i munnen. Bara en till …
Du behöver:
200 g getost
2 msk naturell färskost
1 ½ dl valnötter
1 ½ dl torkade tranbär
Gör så här:
Mixa getost och färskost till en slät smet. Ställ i kylskåp i minst 1 timme.
Finhacka valnötter och tranbär och blanda.
Forma ostblandningen till lagom stora bollar, cirka 15 stycken, och rulla dem i nötblandningen. Förvara i kylskåp tills det är dags att servera.
Smördegsknyten med spenat och fetaost
Ljuvliga spenatknyten att äta med sås på buffén – eller norpa överblivna ur kylskåpet när man är lite småsugen.
Du behöver.
10 små smördegsplattor (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
1 lök
150 g färsk babyspenat
150 g fetaost
6 soltorkade tomater
Till pensling (valfritt):
1 ägg
sesamfrön
Örtyoghurt till servering (valfritt):
3 dl lätt créme fraiche
1 tsk örtsalt
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad röd lök
svartpeppar
Gör så här:
Om du vill servera med örtyoghurt till, blanda först alla ingredienser till den, och låt stå i kylskåp fram till servering.
Finhacka löken och grovhacka spenaten till pirogerna. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och fräs löken tills den blir glansig och mjuknar. Vänd ned spenaten och fräs hastigt. Det räcker med några minuter, tills spenaten släpper ifrån sig lite vätska och mjuknar.
Hacka soltorkade tomater och vänd ned i stekpannan. Låt svalna, och smula sedan ned fetaost.
Sätt ugnen på 225 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Lägg cirka 2 msk fyllning på varje smördegsplatta och vik ihop i en triangel. Pressa ihop kanterna ordentligt med hjälp av en gaffel. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, så att de blir genomgräddade och riktigt frasiga. Servera varma eller kalla, med eller utan örtsås.
Grön potatissallad med ruccola och salta mandlar
Varför skulle inte potatissalladen vara grön? Om det gör den lite extra god? Med en touch av tryfffelolja och med knapriga salta mandlar ber den här potatissalladen om att få komma tillbaka till bordet fler gånger.
Du behöver:
750 g små delikatesspotatisar
2 dl crème fraiche
80 g ruccola
½ msk tryffelolja
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ dl saltrostade mandlar
Gör så här:
Skrubba och koka potatisen. Låt den svalna, och skiva i grova skivor.
Mixa ⅔ av ruccolan med crème fraiche, olja, vinäger, salt och peppar. Blanda med potatisen.
Grovhacka mandeln och strö den och resten av ruccolan över potatissalladen vid servering.
Varm halloumisallad
Sältan från halloumi passar väldigt bra tillsammans med frukt som här ugnsbakas tillsammans med rotsaker.
Du behöver:
480 g halloumi
ca 300 g palsternackor
ca 350 g morötter
2 röda lökar
2 små äpplen
2 små päron
100 g haricots verts
2 röda paprikor
300 g kantareller eller champinjoner
60 g babyspenat
½ tsk svartpeppar
smör- & rapsolja till stekning (eller smör och olja förstås!)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala palsternacka och morot och skär dem i stavar. Skala och klyfta löken. Kärna ur och skär äpple och päron i klyftor. Lägg alltsammans i en långpanna. Ringla över cirka 2 msk smör- och rapsolja och vänd runt. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Kärna ur och skär paprikan i bitar. När cirka 5 minuter återstår av tiden ovan, vänd ned paprika och haricots verts.
Stek svampen i smör- och rapsolja i en stekpanna. Vänd ned spenat och svamp i formen strax före servering.
Skär osten i bitar och stek i smör- & rapsolja i cirka 4 minuter. Vänd några gånger under tiden. Servera tillsammans med den varma salladen.
Zucchinigratäng med fetaost
Ljuvligt god gratäng att servera som huvudrätt eller tillbehör.
Du behöver:
3 medelstora zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
200 g färskost
2 dl mjölk
150 g fetaost
salt
svartpeppar
250 g cocktailtomater
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva zucchinin tunt, gärna med hjälp av en osthyvel. Strimla löken och finhacka vitlöken. Lägg alltsammans i en ugnsfast form.
Blanda färskost, mjölk och smulad fetaost i en bunke. Krydda med salt och peppar. Bred ut detta över zucchinin. Dela tomaterna och fördela dem över formen. Grädda alltsammans i ugnen i cirka 30 minuter eller tills gratängen börjar få färg.