Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 15

Veckans enkla recept – vecka 15

av Maria Starberg

Att äta hållbart har fått en ny betydelse. Nu handlar det inte bara om klimatet längre, utan även om att handla saker som håller i kylen och frysen när man inte ska springa och handla varje dag. Här kommer fem idéer på rätter med ingredienser du kan ha hemma länge.

Måndag: Wokad kyckling med rödkålsnudlar

Det går givetvis att äta denna rätt med vanliga ägg- eller glasnudlar också! Men rödkål ger dig ett vackert färginslag, laddat med antioxidanter. 

Du behöver:
600 g kycklingfilé
2 msk japansk soja
1 msk riven färsk ingefära
½ tsk svartpeppar
¼ tsk kajennpeppar

Till rödkålsnudlar:
½ kg rödkål
1 palsternacka
2 msk rapsolja
1 tsk sesamolja
1 röd chili
1 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäge

Till servering:
eventuellt sesamfrön och färsk koriander

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Strimla kycklingfiléerna och låt dem marineras medan du skär grönsakerna. 

Skala palsternackan, och strimla den och rödkålen fint. 

Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Stek kycklingen tills den är genomstekt, lyft ur pannan och lägg åt sidan. 

Lägg ned palsternacka och rödkål, och låt steka 2–3 minuter. Tillsätt sesamolja, finhackad chili, honung och vinäger, och låt allt bli varmt. Servera kycklingen tillsammans med de varma “nudlarna”. Toppa eventuellt med sesamfrön och lite hackad färsk koriander. 

Tisdag: Pasta med bacon, ärtor, parmesan och brödsmulor

En väldigt enkel och billig pastarätt, där du också kan ta tillvara överblivet, halvtorrt bröd. 

Du behöver:
4 portioner valfri pasta
2 skivor halvtorrt bröd
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
2 förpackningar tärnat bacon à 140 g
3 dl frysta ärter
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
60 g grovriven färsk parmesan

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 

Värm oljan i en stekpanna, pressa ned vitlöken och smula ned brödet. Stek tills brödet fått fin färg. Ställ åt sidan.

Stek baconet knaprigt i het panna. Häll eventuellt av fettet ur pannan. Tillsätt ärtorna och häll i grädden. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Servera pastan tillsammans med såsen, och toppa med riven parmesan och brödsmulorna. 

Onsdag: Blomkålsgryta med ris

En kryddig gryta, där du kan stoppa ned eventuella grönsaksrester du har i kylskåpet. Tänk på att du kan använda även stock och blad på blomkålen, och bidra till minskat matsvinn. 

Du behöver:
4 portioner ris
800 g blomkål
1 tsk lökpulver
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk spiskummin
½ tsk mald koriander
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd eller grön chili
2 morötter
1–1 ½ dl rapsolja
5 dl grädde
½ tsk mald ingefära
salt
svartpeppar

Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter, och skär de större delarna i mindre bitar. Häll rätt generöst med olja i en vid gryta, och lägg ned blomkålen. Stek under omrörning på ganska hög värme. Efter cirka 5 minuter, strö över lökpulver, paprikapulver, spiskummin och koriander. Salta och peppra och stek ytterligare cirka 5 minuter och lägg därefter blomkålen i en skål vid sidan av. Blomkålen ska börja mjukna och få lite yta, men fortfarande ha tuggmotstånd. 

Halvera och skiva löken, och finhacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprikan på längden till smala strimlor. Skiva chilin, och riv morötterna grovt. 

Häll lite mer olja i grytan och lägg ned löken. Låt den mjukna i några minuter. Tillsätt sedan vitlök, paprika, chili och rivna morötter och låt det stekas några minuter. 

Häll i grädde och rör ned ingefära. Smaka av med salt och peppar. Låt det koka ihop i cirka 5 minuter. Lägg sedan tillbaka blomkålen i grytan, låt puttra 2 minuter till, och servera till kokt ris. 

Torsdag: Potatis- och palsternackssoppa

En krämig och god soppa, som du lätt lyxar till med hemgjorda krutonger. 

Du behöver:
200 g fast potatis
400 g palsternacka
2 gula lökar
1 msk rapsolja
1 tsk torkad timjan
1 l vatten
2 tsk vitvinsvinäger
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gör så här:
Skala potatis, palsternacka och lök, och skär i mindre bitar. 

Hetta upp olja i en kastrull och fräs alltsammans tillsammans med timjan. Tillsätt vatten och vinäger, och smula ned buljongtärningarna. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter. 

Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar. 

Servera gärna med hemgjorda krutonger. 

Fredag: Lax med avokadokräm

Lättlagat och fräscht till helgen. Här har vi valt matvete till laxen, men du kan enkelt byta ut det till quinoa, ris eller potatis i någon form. Servera gärna tillsammans med en grönsallad.

Du behöver:
4 portioner matvete 
500 g laxfilé
½ tsk chiliflakes
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 ½ msk olivolja

Till avokadokrämen
250 g fryst avokado, som fått tina
50 g färskriven parmesanost
1 kruka basilika
1 citron

Gör så här:
Koka matvete enligt anvisning på förpackningen, eller gör i ordning alternativ enligt eget önskemål. 

Krydda laxfiléerna med salt, peppar och chiliflakes. Hetta upp lite olja i en stekpanna, och stek filéerna cirka 2 minuter på varje sida så att de får en fin stekyta. Sänk värmen och låt laxen steka klart på eftervärme. 

Mixa den tinade avokadon med parmesanost, basilikablad, rivet citronskal och 1 msk olivolja. Det ska bli en slät kräm. Smaka av med lite citronsaft, salt och svartpeppar. 

Servera laxen med avokadokrämen och det tillbehör du valt, gärna tillsammans med en god sallad. 

Du kanske också gillar