Social distansering. Många aktiviteter är inställda. Blev livet grått och tråkigt? Eller fick du en välbehövd andningspaus, tid till reflektion och att ta hand om dig och dina närmaste? Vi påverkas på olika sätt av det som sker. Försök göra det bästa av var dag. Var rädd om dig.
Måndag: Bönpasta med halloumi och grönkål
Grönkål kan upplevas lite torr och sträv, men massera den före tillagning så blir den mjuk och god. Bönpasta har ett lite annat tuggmotstånd än vanlig vetepasta, och mer att tugga på kommer här också från knaperstekt halloumi och rostade mandlar. Mums!
Du behöver:
200 g skuren grönkål
2 msk olivolja
2 krm salt
300 g bönpasta
20 cm purjolök
200 g halloumi
1 dl rostade, hackade mandlar
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
Gör så här:
Börja med att massera grönkålen. Blanda den med den översta mängden salt och olja i en bunke, och massera tills den mjuknar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Dela purjon på längden, och skölj noga. Strimla den fint.
Skär halloumin i tärningar. Stek den tillsammans med mandlarna i ⅔ av den resterande oljan tills halloumin fått lite färg. Ställ åt sidan.
Fräs purjolök och vitlök i resten av oljan tills de mjuknar. Tillsätt grönkål och fräs ytterligare några minuter, tills kålen mjuknar.
Vänd ned bönpastan och crème fraiche, låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Toppa med halloumi och mandlar.
Tisdag: Stekt lax med dillsås och broccoli
Lax och potatis går hem hos de flesta. Här kokas lite broccoli tillsammans med potatisen, och såsen rörs ihop medan laxen steks. Snabblagat, och ack så gott!
Du behöver:
900 g potatis
600 g laxfilé
500 g fryst broccoli
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
20 g dill
salt
peppar
1 msk rapsolja
Gör så här:
Tina broccolin, och även laxen om du använder fryst.
Koka potatisen, och låt broccolin koka med de sista två minuterna. Häll av vattnet.
Dela eventuellt laxen i fyra filéer. Stek dem cirka 3 minuter på var sida. Krydda med salt och peppar.
Blanda crème fraiche med dijonsenap och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med potatis, broccoli och en rejäl klick sås.
Onsdag: Asiatisk blomkålsgryta
Den som gillar mer hetta kan tillsätta lite extra currypasta eller sambal oelek i denna rätt – den som föredrar mildare smaker kan servera grytan med en extra klick yoghurt till.
Du behöver:
3 dl basmatiris
1 blomkålshuvud
4 små morötter
2 gula lökar
2 tsk röd currypasta
1 tsk gurkmeja
1 solovitlök
1 frp krossade tomater à 400 g
400 ml kokosmjölk
2 dl turkisk yoghurt
225 g bladspenat
1 kruka färsk koriander
2 msk rapsolja
salt
peppar
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skiva den gula löken, skala och finhacka vitlöken, skala och slanta morötterna, bryt blomkålen i buketter och hacka koriandern.
Värm upp oljan i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, currypasta och gurkmeja på medelvärme utan att bränna. Tillsätt morot och blomkål och rör om.
Tillsätt tomatkross, kokosmjölk och yoghurt, och låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter. Vänd ned spenaten, salta och peppra och strö över koriander. Servera med nykokt ris.
Torsdag: Mustig köttfärssoppa
Det här receptet kommer ur Jenny Warséns kokbok Middagstipset. Soppan är verkligen mustig och mättande, nästan som en gryta.
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
800 g blandfärs
3 msk tomatpuré
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 frp krossade tomater à 400 g
1 ½ msk paprikapulver
salt och peppar
7–8 små fasta potatisar
ev. ½–1 msk sambal oelek
Till servering:
crème fraiche
färsk oregano
bröd
Gör så här:
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör och fräs alltsammans i några minuter. Ställ åt sidan.
Bryn färsen i smör i en stekpanna tills den är genomstekt och smula den samtidigt med en gaffel.
Blanda ner färsen i kastrullen tillsammans med tomatpuré och fräs i 1 minut.
Tillsätt vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprikapulver, salt och peppar. Koka upp.
Skala och skär potatisarna i små tärningar. Rör ner tärningarna i soppan och låt sjuda under lock i 15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor (samt sambal oelek om du vill ha lite hetta).
Häll upp soppan i skålar, lägg på en klick crème fraiche och toppa med färsk oregano.
Servera soppan tillsammans med bröd.
Fredag: Pasta med kyckling, spenat och soltorkade tomater
Pasta med lite italienskt stuk. Har du färsk spenat hemma kan du använda det, men annars passar fryst spenat utmärkt till denna smakrika rätt.
Du behöver:
400 g valfri pasta
400 g kycklingbröstfilé
2 msk smör
250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
75 g soltorkade tomater
1 hönsbuljongtärning
3 dl vispgrädde
svartpeppar
ev. lite salt
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Stek dem runtom i smöret.
Tina bladspenaten, krama ur vattnet och lägg ned spenaten i pannan med kycklingen. Tillsätt pressad vitlök, strimlade tomater, grädde och buljongtärning. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt lite vatten om du tycker såsen är för tjock. Smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt lite salt. Servera tillsammans med pastan.