fbpx
Hem Övrigt Nouruz – det persiska nyåret firas med eld och mat

Nouruz – det persiska nyåret firas med eld och mat

av Maria Starberg

Vid vårdagjämningen firas nouruz, det persiska nyåret, för att välkomna våren och fira solens återkomst. Det är en mer än tre tusen år gammal högtid, som i dagens globala samhälle spridits över världen. 

Hälsa och energi av eld och varm soppa

Nouruz är en högtid som firas under 13 dagar. Firandet inleds på kvällen tisdagen före vårdagjämningen med eldfesten. Seden bjuder att man äter varm soppa, och torkade bär och nötter. 

Man hoppar över små eldar samtidigt som man sjunger om hur man ger sin blekhet till elden och får glöd och värme tillbaka – elden tar emot ohälsa och ger tillbaka värme, hälsa och energi. 

Sju saker som börjar på s

På nyårsaftonen dukas haft sin, som betyder de sju sakerna som börjar på s. Man dukar antingen ett bord, eller breder en duk över mjuka persiska mattor på golvet. På duken ställer man man fram:

  1. Senjed, små söta stenfrukter som symboliserar ödmjukhet i livet.
  2. Somâq, en sur krydda som symbol för att framtida måltider ska smaka gott
  3. Sabze, en bricka med groddar av vetekorn, linser eller liknande, med en önskan om god skörd.
  4. Sib, ett rött äpple som symboliserar skönhet och hälsa.
  5. Samanu, memma framställd av vetegroddar.
  6. Sir, vitlök, en symbol för hälsa och kampen mot sjukdom.
  7. Serkeh, vinäger som symbol för omvandling.

På bordet bör dessutom finnas: 

  • Sju olika sorters nötter
  • En spegel
  • En diktsamling av någon av poeterna Hafez eller Ferdousi
  • Handmålade ägg
  • Irans flagga – där färgerna grönt, vitt och rött symboliserar grönska, renhet och kärlek
  • En skål med en guldfisk som symbol för liv och rörelse

Firandet för familjen samman

Nyår är en tid på året då man träffar många man annars inte hinner träffa. Under de första fem dagarna av nyårsfesten brukar de yngre besöka de äldre, och sedan gör man tvärtom. 

Vid själva nyårsfirandet äts fisk med ris som blandats med dill, persilja, gräslök och vitlök som tillsammans färgar riset grönt. Familjen samlas sedan runt haft sin-bordet, och läser ur diktböckerna. De äldre ger de yngre presenter eller nytryckta sedlar. 

Guldfisken vet

Det nya året börjar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, vilket betyder att tidpunkten kan variera. I år, 2020, inföll det klockan 03.50 den 20 mars. Det sägs att när det inträffar är den lilla guldfisken i skålen alldeles stilla för ett ögonblick. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar