Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 16

Veckans enkla recept – vecka 16

av Maria Starberg

Hemmatillvaron börjar kännas lite enahanda, men mat går i alla fall att variera med influenser från olika hörn av världen. Vi inleder veckan med en sväng till Italien.

Måndag: Risotto med citron och ruccola

Jobbar du hemifrån och tycker att det kunde vara skönt att göra inte mycket mer än att röra om i en kastrull medan hjärnan växlar om från jobb till privatliv? Det här kan vara en väg. 

Du behöver:
2 schalottenlökar
1 dl olivolja
3 dl ris, carnaroli eller arborioris
2 dl vitt matlagningsvin
1 l varm kycklingbuljong
2 dl finriven parmesanost
salt
svartpeppar
25 g ruccola
3 msk crema di balsamico

Till servering:
½ dl olivolja citron
½ dl rivet skal av citron

Gör så här:
Blanda citronskal och citron olja i en skål, och låt dra medan du gör risotton. Värm buljongen i en kastrull för sig. 

Finhacka och fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med  olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme, utan att den tar färg. Tillsätt riset och höj värmen. Låt fräsa i ytterligare någon minut tills riset blandat sig väl med löken och det känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden. 

Tillsätt den varma buljongen i omgångar. Börja med 3 deciliter, och fortsätt med sedan med 1 deciliter i taget allteftersom riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta, och sänk värmen. Risotto ska bli lös med en kärna av tuggmotstånd i riset. Det tar ungefär 18–20 minuter. 

Ta kastrullen av värmen, och rör ned 2 msk olivolja och parmesanosten. Smaksätt med salt och peppar. Skär ruccolan i mindre bitar – spara eventuellt några hela blad till garnering – och vänd ned den och crema di balsamico i risotton. Fördela på tallrikar, skeda över citronolja, garnera med citronskal och eventuellt hela ruccolablad och lite mer parmesan. 

Tisdag: Mumsig köttfärsgratäng

En lättlagad och god köttfärsgratäng som serveras med kokt potatis och persiljeströsslad blomkål. 

Du behöver:
900 g fast potatis
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
2 msk tomatpuré
½ dl vatten
500 g nötfärs
salt
svartpeppar
2 msk soja
½ msk timjan
1 tsk smör
2 tomater
2 dl riven ost
½ blomkålshuvud
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen i saltat vatten. 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den gula löken i oljan i en stekpanna. Tillsätt vitlök och tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Ta av stekpannan från värmen och rör ned vattnet. 

Blanda färsen med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Rör ned soja, timjan och innehållet från stekpannan. Platta ut alltsammans i en smord ugnssäker form. Skiva tomaterna och fördela över färsen. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. 

Ansa och skär blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och rör ned persiljan, krydda med salt och peppar. 

Servera köttfärsgratängen tillsammans med kokt potatis och blomkål. 

Onsdag: Halloumigryta med indiskt stuk

Halloumi är ju cypriotisk ost och inte indisk – men varför inte förena det goda från två världar? 

Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
25 g smör
250 g cocktailtomater
½ zucchini
2 tsk hela kumminfrön
1 msk garam masala
2 dl osötad tomatketchup
3 dl grädde
1 dl vatten
70 g spenat
2 halloumiostar à 200 g
olja till stekning
salt

Till servering:
4 portioner ris
2 dl cashewnötter
2 naanbröd

Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

Skala och hacka den gula löken, skala och skiva vitlöken. Fräs alltsammans försiktigt i smör i en stor kastrull tills det mjuknat. 

Halvera tomaterna och skär zucchinin i halvmånar. Vänd ned dem och kryddorna i kastrullen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt ketchup, grädde och vatten och låt koka ihop. 

Tärna halloumin och stek i lite olja i en stekpanna tills osten fått fin yta. Rör ned den i och spenat i grytan och rör om tills spenaten mjuknat. Dra av från värmen och smaka av med salt. 

Servera med ris och naanbröd och toppa med rostade cashewnötter. 

Torsdag: Kycklingsoppa med pasta och majs

En snabblagad, smakrik och familjevänlig soppa. 

Du behöver:
2 kycklingfiléer
1 msk rapsolja
1 tsk curry
1 msk tomatpuré
salt
6 dl vatten
3 dl passerade tomater
2 dl grädde
2 dl majskorn, frysta
2 hönsbuljongtärningar
2 dl pastaskruvar

Till garnering:
färsk basilika

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i små bitar, lagom soppstora. Bryn dem i rapsolja. Tillsätt curry, tomatpure, salt och peppar. Häll sedan på vatten, passerade tomater, grädde, hönsbuljongtärningar och pastaskruvar. Låt koka 15 minuter. 

Tillsätt majsen och låt koka några minuter till. Garnera med grovhackad färsk persilja och servera. 

Fredag: Vegansk stroganoff med ris

Svamp istället för biff, och kokosgrädde istället för vispgrädde, gör detta till en smakrik, krämig stroganoff. 

Du behöver:
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
600 g svamp, till exempel champinjoner eller skogschampinjoner
400 ml kokosgrädde
½ dl vatten
3 msk tomatpuré
3 msk dijonsenap
3 msk tamarisoja, lite mindre om du använder annan soja
2 msk olivolja
svartpeppar

Till servering:
3 dl råris
1 broccolihuvud
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

Skala och skiva den gula löken, skala och finhacka vitlöken Skiva svampen i ½ cm tjocka skivor. Värm olivoljan i en stekpanna. Stek gul lök och svamp under omrörning på mellanvärme i cirka 10 minuter, tills lök och svamp är gyllenbruna. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare cirka 1 minut. 

Tillsätt kokosgrädden. Häll vatten i burken, skaka om och häll i pannan, så du får med det sista ur burken. 

Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och soja. Låt puttra cirka 5 minuter. Smaka av med svartpeppar. 

Skär broccolihuvudet i lagom stora buketter, och skiva stammen i cirka 1 cm stora bitar. Häll upp cirka ½ cm vatten i botten av en kastrull eller stekpanna och koka upp. Lägg i broccolin, lägg på lock och låt ånga cirka 3–4 minuter. 

Servera stroganoffen tillsammans med ris, broccoli och hackad persilja.

Du kanske också gillar