Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 6

Veckans enkla recept – vecka 6

av Maria Starberg

En vecka med inslag från lite olika delar av världen. En resa vid köksbordet, i väntan på andra resor. Mer miljövänligt än flyg? 

Måndag: Nordafrikansk aubergine- och korvgratäng

Ett recept från restaurangen Cochon i New Orleans. Merguez, den nordafrikanska korven, kan du byta ut mot chorizo eller lammkorv om du vill. 

Du behöver, till bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl standardmjölk
1 ½ tsk salt
½ tsk mald vitpeppar
en nypa mald muskot

Du behöver också:
olivolja
2 auberginer
salt
svartpeppar
300 g merguez, eller annan korv
300 g riven ost
200 g riven parmesan

Gör så här:
Börja med att göra i ordning bechamelsåsen. Smält smöret på låg värme i en såskastrull. Tillsätt mjölet och rör tills det är ljust gyllene, cirka 5 minuter. Tillsätt mjölk, salt, vitpeppar och muskot och vispa väl. Koka tills såsen tjocknar, 15–20 minuter. Vispa ganska ofta för att undvika klumpar. Ta av värmen, och ställ åt sidan. 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär auberginen i ½ cm tjocka rundlar, pensla dem på båda sidorna med olivolja och lägg ut på plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra, och grädda dem i ugnen tills de är genomtillagade, 12–15 minuter. Ta ut dem, men låt ugnen fortfarande vara på.

Medan auberginen tillagas i ugnen steker du korvarna hela i en stekpanna på medelvärme. Stek tills de är genomtillagade, ta dem ur stekpannan och skär i runda skivor, cirka ½ cm tjocka. 

Smörj en liten långpanna, cirka 20 x 30 cm. Bred ut cirka ⅓ av bechamelsåsen i botten. Fyll på med hälften av auberginen, hälften av den rivna osten och hälften av korven. Fortsätt med hälften av den resterande bechamelsåsen, toppa med resterande aubergine, ost och korv. Täck med återstående bechamelsås och strö över parmesan. 

Grädda tills den är varm, bubblande och fått fin färg, cirka 12–15 minuter. Låt den vila en minut eller två, och servera, gärna tillsammans med en grönsallad. 

Tisdag: Kålwok med glasnudlar och cashewnötter

Grönt så det förslår, med smak av ingefära och soja. Fräscht och veganskt. 

Du behöver.
250 g glasnudlar
400 g spetskål
250 g broccoli
2 gula lökar
2 dl naturella cashewnötter
2 msk varmpressad rapsolja
1 msk finhackad färsk ingefära
4 msk japansk soja
2 msk vitvinsvinäger
130 g babyspenat

Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Skär kålen i grova bitar, och broccolin i mindre buketter. Skala, halvera och skiva löken.

Hetta upp en stor stek- eller wokpanna. Stek kål, broccoli och nötter i olja på hög värme tills de får färg men fortfarande är krispiga.

Tillsätt lök, soja, vinäger och ingefära och fräs ytterligare någon minut. Vänd ned nudlar och spenat och servera. 

Onsdag: Chana Masala med raita

En klassisk indisk kikärtsgryta, med smak av rostad lök, spiskummin, curry, koriander och lime. Receptet innehåller ganska många ingredienser, men låt dig inte avskräckas – tillagningen är enkel. 

Du behöver:
2 frp kikärter
3 gula lökar
2 msk riven färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
0–2 gröna chili, enligt eget tycke
2 lagerblad
1 msk mald spiskummin
1 msk curry
1 msk garam masala
1 msk chilipulver, alternativt paprikapulver om man inte vill ha hettan
2–4 msk vatten
1 msk socker
1 msk japansk soja
1 msk grönsaksfond
1 frp krossade tomater, à 400 g
1 ½ kruka färsk koriander
1 lime, juicen från
½ dl rostad lök
rapsolja till stekning
salt
4 portioner ris till servering

Du behöver, till raitan:
2 dl turkisk yoghurt
½ kruka färsk koriander
1 liten riven vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och riv vitlöken och ingefäran. Skölj och skiva chilin. Mät upp alla torra kryddor på ett fat eller i en liten skål. 

Hetta upp rapsolja i en tjockbottnad gryta, gärna av gjutjärn. Låt lagerbladen ligga med medan oljan värms upp. Vänd ned löken och lite salt, och stek på medelvärme tills den börjar bli lite brun i kanterna. 

Sänk värmen till medelvärme och lägg i alla torra kryddor, färsk chili samt ingefära och vitlök. Rör om och späd med lite vatten så det blir som en liten kryddpasta. Det både väcker smakerna och förhindrar att det bränns vid. Låt fräsa 1–2 minuter. 

Häll i tomater, socker, soja och grönsaksfond, och rör om. Låt koka upp, och sedan koka på ganska låg värme i cirka 30–40 minuter, tills tomaterna löst upp sig och alla smaker gift sig. 

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

Förbered under tiden raitan. Skala och riv vitlök och finhacka koriandern. Blanda med yoghurt och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt 20 minuter innan servering. 

Tillsätt kikärterna i grytan, med spad och allt, och koka i ytterligare 10 minuter. 

Smaka av grytan med salt och chilipulver, och rör sedan ned hackad färsk koriander, rostad lök och limejuice. Servera med ris och raita. 

Torsdag: Broccolisoppa med parmesan

Snabb och enkel – och mättande och näringsrik. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd. 

Du behöver:
2 gula lökar
1 msk smör
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
500 g broccoli, fryst eller färsk i buketter
2 dl riven parmesan

Gör så här:
Skala och hacka löken, och fräs den i smör i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde och koka upp. 

Lägg i broccolin och låt den koka med i cirka 5 minuter. 

Mixa broccolin, antingen med mixerstav direkt i grytan, eller genom att ta upp den och lägga över i mixer. Lägg tillbaka broccolin om du tagit ur den, och koka upp soppan igen. Tillsätt parmesanost och låt den smälta i soppan. Servera, eventuellt tillsammans med bröd. 

Fredag: Baconlindad kyckling med gräddädelost

En smakrik rätt där kycklingfiléerna fylls med ädelost. Gör fickorna så små som möjligt för att hålla osten på plats. 

Du behöver: 
cirka 1 kg kycklingfilé, 4 filéer
200 g gräddädelost
1 pkt bacon
3 dl grädde
4 portioner ris, gärna basmati
sallad till servering

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

Skär en ficka i kycklingfiléerna, och stoppa in en liten bit ädelost i varje. Vira bacon runt filéerna och lägg dem i en ugnsfast form.  Häll grädde runtom, och smula ned resterande mögelost. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Skär i kycklingen för att kontrollera att den är klar. Köttsaften ska vara helt klar, utan rosa inslag. 

Servera kycklingen tillsammans med ris och grönsallad.

Du kanske också gillar