Lite kryddigt, lite snällt, lite Asien, lite Medelhav – lättlagad svensk vardagsmat.
Måndag: Röd linscurry med sötpotatis och spenat
En gryta inspirerad av indisk dal, med thailändska kryddor – färsk ingefära, gurkmeja, röd currypasta och chili. Genom att bryna sötpotatisen innan du kokar dem får du fram sötman i den, som komplement till hettan från chili och currypasta.
Du behöver:
4 portioner ris
3 msk olivolja
½ kg sötpotatis
1 gul lök
3 msk röd currypasta
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald gurkmeja
2 ½ dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong
2 tsk salt
400 ml kokosmjölk
65 g färsk babyspenat
½ lime, saften av
1 kruka koriander
ev. rostade kokosflagor
Gör så här:
Skala och skär sötpotatisen i kuber, cirka 2 x 2 centimeter stora. Värm 2 msk olivolja i en gryta, gärna en järngryta, på medelvärme och fräs sötpotatisen under omrörning tills den fått färg, 5–7 minuter. Flytta över sötpotatisen i en skål och ställ åt sidan.
Skala och hacka den gula löken. Häll resterande olivolja i grytan och fräs löken tills den blivit genomskinlig, 4–6 minuter. Rör om då och då.
Skölj och kärna ur chilin och finhacka den. Blanda ned chili, currypasta, pressad vitlök, riven ingefära och gurkmeja till grytan och rör om tills dofterna börjar sprida sig, cirka 1 minut.
Tillsätt linser, buljong, salt och sötpotatisen och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda utan lock tills linserna är mjuka, 20–25 minuter. Rör om då och då.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Tillsätt kokosmjölken och sjud tills mängden vätska minskats och linserna faller isär, 15–20 minuter. Rör om då och då.
Vänd ned spenaten. Ta grytan av värmen och rör i limejuice. Smaka eventuellt av med salt. Strö över hackad koriander och eventuellt kokosflagor. Servera med ris.
Tisdag: Långpannelax med broccoli
Lax är lättlagad vardagsmat, klar på cirka 20 minuter. Glazen med ingefära och sesam hjälper till att hålla fisken saftig. En skvätt lime, några sesamfrön och en handfull tunt skivad salladslök över, och det ser riktigt proffsigt ut.
Du behöver:
4 msk rostad sesamolja
2 msk soja
1 msk risvinäger
1 msk honung
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
½ kg broccolibuketter
2 salladslökar + till servering
1 msk olivolja, plus för att pensla laxen med
salt
svartpeppar
4 laxfiléer
sesamfrön till servering
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda 3 msk sesamolja med soja, vinäger, honung, ingefära och pressad vitlök i en liten skål. Ställ glazen åt sidan.
Skär de två salladslökarna i 3–4 centimeter långa bitar och fördela i en långpanna tillsammans med broccolin. Skvätt över resterande sesamolja samt 1 msk olivolja. Strö över ½ tsk salt och ¼ tesked svartpeppar. Rör om och rosta i ugnen i cirka 5 minuter.
Torka under tiden av laxfiléerna med ett hushållspapper. Pensla runtom med olivolja och strö över salt och peppar.
Ta ut broccolin och salladslöken, och fös dem mot kanterna av långpannan. Lägg laxen i mitten av långpannan, med lite utrymme mellan filéerna. Pensla dem generöst med glazen.
Ställ tillbaka långpannan i ugnen tills laxen är färdig, cirka 12 minuter.
Pressa lime över broccolin och strö över salt. Fördela tunt skivad salladslök och sesamfrön över laxen. Servera direkt.
Onsdag: Kycklinggryta med rostad potatis
En ljuvlig gryta med lite medelhavsstuk. Använd mer örtkryddor om du vill det, vänd ner en näve goda oliver om du har.
Du behöver:
900 g delikatesspotatis
2 tsk rapsolja
salt
svartpeppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
400 g krossade tomater
400 g pastasås med tomat och basilika
1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
250 g körsbärstomater
400 g kycklingfilé
½ kruka persilja
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, och förvärm en plåt.
Skrubba eventuellt potatisen, och blanda den med rapsolja, salt och peppar i en bunke. Tippa ut potatisen på plåten och ställ tillbaka i ugnen. Rosta tills potatisen är mjuk och gyllenbrun, cirka 25 minuter.
Skala och hacka lök och vitlök, och fräs i olivoljan i en stor gryta tills de börjar bli lite bruna, cirka 4 minuter. Tillsätt örtkryddor, krossade tomater, pastasås, vatten, vinäger och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda cirka 10 minuter.
Grovhacka kycklingen, halvera tomaterna och finhacka persiljan. Vänd ned kycklingen och tomaterna samt hälften av persiljan i grytan. Tillsätt crème fraiche och senap. Låt alltsammans bli varmt, och smaka av med salt.
Strö resten av persiljan över grytan, och servera tillsammans med den rostade potatisen.
Kryddig majs- och kokossoppa
En bra majssoppa är naturligt söt och krämig – en riktigt bra majssoppa är dessutom kryddig, uppfriskande och beroendeframkallande.
Du behöver:
1 liter majskorn
2 msk olivolja
2 salladslökar
3 vitlöksklyftor
1 msk finriven färsk ingefära
1 röd chili
2 små potatisar
7 dl grönsaksbuljong
400 ml kokosmjölk
1 msk limejuice
salt
till servering, något/några av följande förslag: chiliolja, finhackad röd chili, hackad koriander, rostade kokosflagor, skivad salladslök, hackade jordnötter och/eller cashewnötter, limeklyftor.
Gör så här:
Värm olivoljan på medelvärme i en stor gryta. Skär salladslöken i ringar och finhacka chilin. Lägg ned dem i grytan tillsammans med ingefära och pressa ned vitlöken. Rör om då och då, tills allt är mjukt och doftande, 3–5 minuter. Tillsätt majskornen och låt dem fräsa med tills de är mjukare och ljusare, cirka 3 minuter.
Skala och skär potatisen i bitar som får fräsa med i 1–2 minuter. Tillsätt buljong och kokosmjölk. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i 8–10 minuter, tills potatisen är mjuk.
Använd en stavmixer tills soppan är krämig men fortfarande har lite matiga bitar av majs och potatis, eller häll över ungefär hälften av soppan i en mixer som du kör helt slät och sedan blandar med resten av soppan.
Smaka av med limejuice och salt. Häll upp i skålar och garnera med valda tillbehör.
Fredag: Frasig köttfärspaj med tacosmak
Senap och sambal ger den här pajen lite extra sting. Servera den tillsammans med en fräsch sallad.
Du behöver:
125 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
500 g lammfärs, eller nötfärs om du vill
2 gula lökar
400 g passerade tomater
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 ½ tsk sambal oelek
1 msk tacokrydda
salt
svartpeppar
smör eller olja
3 dl riven ost
sallad till servering
Gör så här:
Skär smöret i små bitar och nyp ihop med mjölet till en smulig massa. alternativt blanda dem i matberedare. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform, och nagga den jämnt med en gaffel. Låt vila i kylskåp i cirka en halvtimme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den i smör eller oljan så att den mjuknar, men utan att den får färg. Lägg över i en kastrull.
Bryn köttfärsen under omrörning i stekpannan. Krydda eventuellt med tacokrydda. Lägg över köttfärsen i kastrullen. Tillsätt tomater och crème fraiche och låt koka upp. Rör ned senap och sambal oelek. Låt röran puttra i cirka 10 minuter. Den ska bli ganska tjock.
Förgrädda pajdegen i cirka 10 minuter.
Smaka av köttfärsen med salt och peppar. Häll i pajskalet, och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.