Det är ljust längre, fågelkvitter börjar höras. Visst är det trist att vara inomhus, men lite maglagning kanske kan locka?
Måndag: Örtrostad potatis med ratatouille
Mycket mer franskt än så här blir det inte. Potatis blir inte bra när man fryser den, men funkar utmärkt att värma i matlåda senare i veckan.
Du behöver, till potatis:
900 g delikatesspotatis
¼ kruka rosmarin
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
1 kruka basilika
Du behöver, till ratatouille:
2 gula lökar
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 röda paprikor
1 zucchini
1 aubergine
½ kg tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 frp kokta gröna linser
¼ kruka rosmarin
65 g mâchesallat
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en långpanna.
Hacka rosmarin, och blanda med potatis, olja, pressad vitlök, salt och peppar. Häll ut på långpannan, och ställ i ugnen tills potatisen är klar, cirka 25 minuter.
Skala och skär löken i stora bitar. Fräs i stor gryta i olja tills den börjar få lite färg. Tillsätt tomatpuré och pressad vitlök och fräs i någon minut till. Skär zucchini, aubergine, paprika och tomater i bitar, och tillsätt i grytan tillsammans med vatten och smulad buljongtärning. Låt puttra i cirka 20 minuter.
Häll linserna i en sil. Spola under kallt vatten och låt rinna av. Hacka rosmarinen, vänd ned rosmarin och linser i ratatouillen och låt det bli varmt.
Hacka basilikan, ta ut potatisen ur ugnen och blanda med basilikan.
Servera örtpotatis och ratatouille, eventuellt med en sallad och/eller ett gott bröd.
Tisdag: Halloumicarbonara
Sältan i halloumi fungerar utmärkt som vegetarisk ersättning för bacon eller fläsk.
Du behöver:
400 g spagetti
200 g halloumi
1 msk varmpressad rapsolja
1 stor vitlöksklyfta (eller två små)
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl färskriven parmesan
salt
svartpeppar
½ dl hackad persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skär halloumin i små tärningar, och stek i oljan tills den börjar få färg. Pressa ned vitlöken och stek i ytterligare en minut.
Ta 1 dl av kokvattnet från pastan till en bunka. Häll av resten. Blanda ned vispgrädde, äggulor, parmesan och salt i det sparade kokvattnet, och ta några rejäla tag med svartpepparkvarnen. Häll över halloumifräset och rör om, och blanda med pastan.
Strö över persilja och servera.
Onsdag: Morotsbiffar med fetayoghurt
En sallad, gärna med lite beska från ruccola, passar bra till.
Du behöver, till biffarna:
600 g morötter
1 liten röd lök
½ kruka basilika
2 ägg
4 msk vetemjöl
½ msk pressad citronsaft
salt
svartpeppar
smör till stekning
Du behöver, till fetayoghurt:
3 dl turkisk yoghurt
½ kruka basilika
150 g fetaost
½ msk rivet citronskal
Gör så här:
Finhacka basilikan. Blanda hälften med yoghurt, rivet citronskal och smulad fetaost.
Riv morötterna och finhacka löken. Blanda väl med ägg, vetemjöl, citronsaft, resterande basilika, salt och peppar.
Hetta upp smör i en stekpanna. Forma små biffar av morotsröran och stek tills de fått fin färg på båda sidor.
Servera biffarna med fetayoghurten och en grönsallad.
Torsdag: Krämig blomkålssoppa med rosmarinolja
Vardagslyx med ett gott surdegsbröd och ett glas rött till för den som så önskar. Gör gärna extra mycket rosmarinolja, och använd till kycklingfilé, ugnsrostade grönsaker eller bara för att suga upp med en bit bröd – eller använd direkt för att göra krutonger till soppan! Rosmarinoljan håller ungefär en vecka i rumstemperatur.
Du behöver, till rosmarinoljan:
2 ½ dl god olivolja
4 rejäla kvistar rosmarin
Du behöver, till soppan:
2 msk olivolja
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 liter grönsaksbuljong (vatten + tärningar)
1 medelstort blomkålshuvud
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 citron, rivet skal av
Gör så här:
Lägg rosmarinkvistarna och olivoljan i en stekpanna, och värm på medelvärme i cirka 5 minuter. Sänk värmen om det börjar bubbla – rosmarinen ska inte bli stekt eller friterad, utan bara släppa ifrån sig aromämnena. Häll i en skål, och låt svalna medan du gör soppan.
Finhacka den gula löken och stek i oljan i en stor gryta på medelvärme, tills löken börjar bli mjuk och lite genomskinlig, 6–8 minuter. Pressa ned vitlöken och låt fräsa med tills det börjar dofta, cirka ½ minut. Tillsätt buljongen, blomkålen i små buketter, salt och peppar, och höj temperaturen. Låt koka upp, och sänk sedan värmen och koka under lock i cirka 10 minuter, tills blomkålen är mjuk. Känn efter med en gaffel. Gör eventuellt krutonger under tiden.
Ta ur rosmarinkvistarna ur oljan. Mixa blomkålssoppan tillsammans med ½ dl av rosmarinoljan tills den är krämig. Smaka eventuellt av med mer rosmarinolja, salt och peppar. Värm upp soppan igen. Låt den koka lite längre om den känns för tunn. När den svalnar tjocknar den igen, så om du ska värma upp den lite senare kan du vilja tillsätta mer buljong.
Häll upp soppan i portionsskålar, och servera med ringlad rosmarinolja och rivet citronskal.
Fredag: Pizza bianco med syrad grädde, kapris och lagrad ost
Snabblagad pizza med färdig pizzadeg och syrad grädde istället för tomatsås.
Du behöver:
2 pkt pizzadeg
2 dl syrad grädde
2 röda lökar
300 g potatis
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 msk kapris
4 msk solroskärnor
150 g riven lagrad ost
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 knippen persilja
1 ½ msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut pizzadegen på bakplåtspappersklädda plåtar. Bred på syrad grädde. Skala och skiva potatisen tunt – en osthyvel kan vara till bra hjälp. Skala och skiva löken. Lägg potatisen och hälften av löken på pizzorna. Salta och peppra, strö över kapris och solroskärnor och toppa med osten. Grädda i mitten av ugnen tills osten fått fin färg, 15–20 minuter.
Hacka persiljan, och blanda med resten av löken, citronsaft, citronskal och olivolja. Fördela över de nygräddade pizzorna och servera.