Värmen från spisen börjar kännas uthärdlig igen, och det finns mycket nyskördat att ta vara på. Experimentera gärna genom att byta ut ingredienser till vad du själv har hemma.
Måndag: Pasta med mustig svampsås
Mycket mumsigare än så här blir det inte, för den som gillar svamp. En krämig sås, med timjan som pricken över i.
Du behöver:
4 portioner pasta, gärna fullkorn
300 g valfri svamp
3 vitlöksklyftor
smör till stekning
4 dl vispgrädde
1 tsk soja
svampfond eller salt
peppar
Till servering:
grovhackad färsk timjan
riven parmesanost
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skär svampen i bitar och fräs i lite smör i en stekpanna så att vätskan går bort. Hacka vitlöken och fräs den gyllengul tillsammans med svampen. Häll i grädde, koka upp och låt koka i 3–4 minuter. Smaka av med svampfond, alternativt salt, och peppar.
Servera pastan med svampsåsen samt riven parmesan och hackad timjan.
Tisdag: Kikärtsgryta med ost
Snabblagat med färdig grytbas och förkokta kikärter. I det här receptet används paneer, men det går utmärkt att ersätta paneer med halloumi eller svenska varianter därav. Tänk på att salta mindre bara!
Du behöver:
4 portioner ris
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
1 brk curry madras à 350 g
380 g färdigkokta kikärter
225 g paneer, eller alternativ
250 g cocktailtomater
65 g babyspenat
salt
peppar
½ lime
Till servering:
naanbröd
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka lök och vitlök, och fräs i 2 msk av oljan tills de börjar få färg. Häll i currysåsen och låt koka upp.
Häll kikärterna i ett durkslag, spola av dem under rinnande kallt vatten och låt rinna av. Skiva osten och stek i resten av oljan tills den får fin färg. Dela tomaterna. Rör ned kikärter, tomat och spenat i grytan. Koka upp och smaka av med salt, peppar och limejuice. Lägg på osten och servera tillsammans med ris och naanbröd.
Onsdag: Läckra auberginebiffar med oliver
Lättlagade, vegetariska biffar.
Du behöver:
700 g aubergine
salt
10 urkärnade svarta oliver
6 soltorkade tomater i olja
20 mandlar
200 g mozzarella
1 ½ dl olivolja
svartpeppar
Till servering:
En grönsallad med valfritt innehåll
Gör så här:
Dela auberginen på längden i cirka 1 ½ cm tjocka skivor. Salta på båda sidor, och låt stå cirka 20 minuter så de släpper ifrån sig vätska. Torka sedan av vätska och salt med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
Sätt ugnen på 225 grader med grilleffekt.
Hacka oliver, soltorkade tomater och mandel grovt. Skär mozzarellan i lite mindre bitar. Blanda till en röra.
Hetta upp en stekpanna med rejält med olivolja. Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de är mjuka. Tillsätt mer olja om det behövs – aubergine kan suga åt sig en hel del. Peppra skivorna. Ta upp dem och lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Fördela olivröran över skivorna, och gratinera högst upp i ugnen i cirka 2–3 minuter, tills de får fin färg. Servera tillsammans med en grönsallad.
Torsdag: Sensommarsoppa med örtig gremolata
Det är dags att servera sommar i en skål, i form av en klar och vacker, smakrik soppa.
Du behöver:
1 liter grönsaksbuljong
½ kg potatis
400 g jordärtskockor
300 g blandade färska bönor
100 g purjolök
90 g rotselleri
1 röd chili
Till gremolata:
3 vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
2 msk finhackad färsk timjan
1 citron, rivet skal av
Till servering:
150 g parmesanost
baguette eller annat gott bröd
Gör så här:
Skala och tärna potatis, jordärtskockor och rotselleri. Skiva purjolöken, och kärna ur och finstrimla chilin. Koka upp buljongen och lägg i grönsakerna. Låt koka i cirka 10 minuter.
Medan soppan kokar, pressa vitlöken och blanda med örter och citronskal till en härlig gremolata.
Rör ned gremolatan i soppan, hyvla över parmesan, och servera med bröd.
Fredag: Sötsalt lax med fräsch mangosallad
En laxrätt som ofta funkar även för den som inte är så förtjust i fisk.
Du behöver:
4 portioner ris
4 laxfiléer
1 msk olja
1 dl japansk soja
2 msk socker
2 vitlöksklyftor
Till mangosalladen:
250 g fryst mango
½ gurka
1 liten rödlök
1 röd paprika
1 lime
1 kruka koriander
1 msk olivolja
svartpeppar
Gör så här:
Tina mangon, och laxen om den är fryst. Koka riset enligt förpackningens anvisning.
Skala och finhacka löken. Skala och tärna gurkan. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Grovhacka koriandern. Riv limeskalet. Blanda alltsammans med mango och olivolja i en skål. Smaka av med limejuice och svartpeppar.
Värm oljan i en stekpanna. Bryn laxen på båda sidor, sänk värmen och låt den bli genomstekt. Blanda soja, socker och pressad vitlök. Häll blandningen över laxen, och låt steka med någon minut. Servera tillsammans med ris och mangosallad.