Hem Bakning Lär dig baka en utsökt efterrätt – churros

Lär dig baka en utsökt efterrätt – churros

av Maria Starberg

Ett läckert tillägg till våra nordiska efterrätter och fikatilltugg är väl alltid välkommet! Låt de allt mer populära churros från Spanien vara din nästa stolthet att bjuda på.

Ljuvliga churros med choklad- eller kolasås

Churros är spanska bakverk som friteras och sedan rullas i socker innan de äts. I Spanien serveras churros vanligen med varm choklad eller kolasås, eller fyllda med chokladkräm. Vaniljglass passar utmärkt som sällskap till alla varianterna.

Chokladkrämfyllda churros.

Det här behöver du för 20 stycken churros

1 1/2 dl vatten

1 1/2 dl mjölk (3 %)

125 g smör

1 krm salt

2 msk strösocker (+ extra att rulla dem i)

3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g)

3 st ägg

ca 1 1/2 l rapsolja till fritering

200 g smält mörk eller ljus choklad till servering

Gör så här

  • Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull.
  • Sänk värmen en aning. Tillsätt mjöl, lite i taget, och rör med en slev tills degen är väl blandad och formad till en boll. 
  • Ta från värmen och lägg degen i en skål.
  • Vispa degen med elvispens degkrokar i cirka 5 minuter.
  • Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en slät smet. Häll smeten i en spritspåse med en stor stjärntyll.
  • Värm upp olja till cirka 180°C i en medelstor kastrull.
  • Spritsa smeten ned i kastrullen i cirka 10 cm långa bitar. Klipp av med en sax. Fritera 5–6 churros i taget tills de är gyllene. Vänd dem då och då. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  • Rulla churros i socker. Servera genast, gärna med smält choklad eller dulce de leche.

Dulce de leche – en otroligt god kolakräm som används till desserter och bakverk

Dulce de leche bredd på chokladkakor.

Karamelliserad mjölk är samma sak som dulce de leche, även kallad för manjar i Latinamerika. Den framställs genom att man kokar mjölk och socker på svag värme under lång tid, flera timmar. Vanligtvis tillsätter man vanilj som smaksättning.

Karamelliserad mjölk kan köpas färdig i konservburk på bakavdelningen i affären. Hittar du inte det i din affär kan du köpa kondenserad mjölk och göra din dulce de leche själv så här:

  1. Ta bort etiketten från konservburken med kondenserad mjölk, annars kan kastrullen förstöras då pappret klistrar sig fast i den under den långa koktiden.
  1. Lägg burken i en stor kastrull med vatten som ska täcka hela burken ordentligt under hela koktiden.
  1. Koka upp och låt koka cirka 3 timmar, sänk värmen men inte mer än att det fortfarande kokar. Vattnet ska täcka hela tiden så fyll på om det behövs.
  1. Skölj burken i kallt vatten. Låt sedan burken svalna helt innan du öppnar den så du inte får het sås på dig.

Tips: Koka gärna flera konservburkar samtidigt beroende på storlek på kastrull. Det går bra att koka dulche de leche långt innan de ska användas. Förvarar du de färdigkokta oöppnade burkarna i kylskåp håller de sig minst ett halvår.

Köket gör sin variant av chokladkrämfyllda churros:

Pågen har ett recept på snabbchurros. Ska dessa verkligen kallas för churros, är min spontana fråga, men de ser goda ut!

Du kanske också gillar