fbpx
Hem Näringslära Är frysta grönsaker nyttiga?

Är frysta grönsaker nyttiga?

av Maria Starberg

Är det viktigt att alltid äta färska grönsaker, eller fungerar de som tas ur frysen rätt så bra? Svaret kan komma att överraska. 

Grönsaker är alltid bra

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner frukt och grönt om dagen, vilket blir ungefär 500 gram för vuxna och 400 gram för barn, potatis oräknat. De föreslår att ungefär hälften av detta är frukt och bär, och att hälften är grönsaker, gärna en del grova som broccoli, morot och vitkål.

Genom att variera det du äter får du i dig olika näringsämnen. Det gäller såväl färska grönsaker som frysta.

Nyskördat är bäst – men vad händer sedan?

Direkt efter skörden innehåller grönsakerna allra mest näring. Därefter sätter enzymer, syre och mikroorganismer igång en nedbrytningsprocess som försämrar både smak och näringsinnehåll.

Många av de färska grönsaker vi köper i affärerna skördas innan de är helt mogna, för att mogna färdigt under transporten och på så sätt förlänga hållbarheten. Mognadsprocessen ser helt normal ut utvändigt, men grönsakerna får inte chans att utveckla alla näringsämnen som de skulle ha gjort om de fått fortsätta växa. Och under både transport och lagring, inklusive hemma, tappar de därefter näringsämnen.

I en brittisk studie såg man att gröna bönor förlorat så mycket som 45 procent av vissa vitaminer innan de nått tallriken, medan siffran för broccoli och blomkål var 25 procent, och för morötter och ärter cirka 15 procent. 

De industrifrysta grönsakerna däremot hettas hastigt upp direkt efter skörd, för att döda de enzymer som annars bryter ned näringen. Därefter fryses grönsakerna snabbt ned, och många klarar sig i ett år innan de tappar nämnvärt med näring. 

En enklare vardag som är bra för vår hälsa

Stora delar av året fylls grönsaksdiskarna i Sverige av grönsaker som lagrats länge och/eller fraktats långt. Och det betyder alltså att de förlorar i näring, och ibland även smak. 

Frysta grönsaker kan du alltid ha hemma, nära till hands när du vill ha dem, sprängfyllda av näring året runt. Du tar fram endast så mycket du behöver, istället för att slänga något som glömts bort  längst in i kylskåpet, och kan på så sätt också bidra till minskat matsvinn. 

Hur är det då med att stoppa grönsakerna i mikron? Det är faktiskt inte så dumt det heller! Att det skulle vara skadligt att mikra maten är en myt. Att koka grönsaker i rikligt med vatten under lång tid förstör vitaminer, men att mikra minskar både tillagningstiden och mängden vatten du behöver använda, och du kan bevara mer av det nyttiga. 

Slutsats: Du kan absolut med gott samvete servera mikrade grönsaker du tagit ur frysen!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar