Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 22

Veckans enkla recept – vecka 22

av Maria Starberg

Det blir allt trevligare att vistas ute, hitta nya blommor som blommar – och kanske finns det även fågelungar i närheten att följa? Mat ger energi till att gå runt och upptäcka allt som pågår. Här kommer fem recept för denna vecka. 

Måndag: Bönburgare med limeyoghurt och avokadosallad

Man behöver inte vara vegetarian för att uppskatta bönburgare. Det är både gott, proteinrikt och klimatsmart.

Du behöver:
2 paket kidneybönor, à 380 g
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
½ msk mald spiskummin
1 kruka koriander
½ dl potatismjöl
olivolja till stekning
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
6 skivor surdegsbröd

Till limeyoghurten:
1 lime
1 tsk flytande honung
1 dl turkisk yoghurt

Till avokadosalladen:
2 avokador
3 tomater
1 rödlök
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:
Riv skalet av limen och rör ned i yoghurten tillsammans med honung. Ställ i kylskåp så länge. 

Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Tärna avokado och tomat grovt och finhacka löken och koriandern. Vänd ihop avokado, tomat och lök, tillsätt hälften av koriandern och några droppar olivolja. Pressa gärna lite limesaft också, så mörknar inte avokadon. Smaka av med flingsalt och peppar. Ställ åt sidan. 

Häll av bönorna i en sil eller ett durkslag och skölj. Låt dem rinna av. Hacka lök och vitlök, och lägg i en matberedare tillsammans med bönorna, ägg, spiskummin och resten av koriandern. Mixa till en ganska grov smet. Blanda ned potatismjöl, salt och peppar och forma 8 biffar. Med blöta händer går det enklare. Stek biffarna i het panna, cirka 2 minuter på varje sida. 

Rosta brödet, och lägg ihop alltsammans till burgare. 

Tisdag: Pastasallad med pesto, tomat och rädisor

Det är bra tid för krispiga rädisor, och här åker de ned i en pastasallad tillsammans med cocktailtomater och en pesto gjord på spenat och basilika. Den som äter kött kan lägga till rökt skinka, stekta skivor chorizo, bitar av grillad kyckling eller rökt lax, till exempel. 

Du behöver:
500 g valfri pasta
½ tsk flingsalt
400 g cocktailtomater
125 g rädisor
1 rödlök
50 g ärtskott

Till peston:
1 kruka basilika
35 g babyspenat
2 dl grovriven parmesan
½ dl pumpakärnor
2 dl mild olivolja
½ citron
salt
svartpeppar

Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Skölj av i kallt vatten och låt rinna. 

Rosta pumpakärnorna i torr het panna så de får lite färg, och salta. Mixa dem med basilika, spenat, parmesanost och olivolja till en lite grov pesto. Smaka av med saften av ungefär en halv citron, salt och svartpeppar. 

Halvera tomaterna, skär rädisorna i kvartar och halvera och skiva löken tunt. Blanda pastan med peston, och vänd ned övriga ingredienser. 

Onsdag: Krämig risotto med krispig ostronskivling

Vardagslyx mitt i veckan, med en risotto smaksatt med tryffelolja. 

Du behöver:
1 l vatten
2 msk grönsaksbuljong (eller 2 tärningar)
1 msk olivolja
300 g arborioris eller carnaroliris
½ msk vitvinsvinäger
75 g parmesanost
25 g smör
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 tsk tryffelolja
200 g ostronskivling
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk persilja
2 msk smör
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten och buljong i en kastrull och håll varmt. 

Hetta upp olja i en vid kastrull. Tillsätt riset och fräs under omrörning tills riset är blankt. Tillsätt vinägern och cirka 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills all vätska absorberats. Fyll på med ytterligare 2 dl buljong och rör tills allt sugits upp. Fortsätt tills du använt all buljong. 

Riv parmesanosten och lägg åt sidan. 

Dela ostronskivlingen i mindre bitar. Skala vitlöken och finhacka den och persiljan. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek svampen med vitlöken och hälften av persiljan tills svampen blir krispig. Smaka av med salt och peppar. 

Rör ned ost och smör i risotton, blanda om väl och smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Servera risotton toppad med svampen och resterande persilja. Om du gillar ruccola är det gott till. 

Torsdag: Len laxsoppa med smak av dill och gräslök

Gräslök och dill ger många av oss en känsla av sommar, och nu är det väl ändå dags?

Du behöver:
½ dl vatten
1 fiskbuljongtärning
200 g potatis
400 g laxfilé
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
3 dl grädde
70 g babyspenat

Gör så här:
Koka upp buljongen. Skala och skiva potatisen och lägg i buljongen. Låt koka under lock i cirka 10 minuter. 

Tärna laxen och tillsätt den och övriga ingredienser i buljongen. Låt koka i 2–3 minuter. Smaka eventuellt av med salt. 

Fredag: Herrgårdskyckling med pressad potatis

En lättlagad och smakrik kyckling som till stor del sköter sig själv i ugnen. Vill du korta tillagningstiden kan du dela kycklingfiléerna på längden, så de blir smalare. Servera gärna tillsammans med en fräsch grönsallad. 

Du behöver:
900 g potatis
4 kycklingfiléer
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g rökt skinka
2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
1 ½ tsk fransk senap
2 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen i saltat vatten. 

Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Finhacka skinkan och blanda med crème fraiche, persilja, senap och ost. Bred blandningen över kycklingfiléerna och stek i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter. Skär i kycklingfiléerna för att se att saften som tränger ut är klar, inte rosa, för att se att de är klara. 

Häll vattnet av potatisen när den kokat klart, och pressa den i en skål. Servera tillsammans med kycklingen och gärna en grönsallad till.

Du kanske också gillar