Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 21

Veckans enkla recept – vecka 21

av Maria Starberg

Fem recept att inspireras av, laga som de är, eller ändra efter eget behag. Lägg till, ta bort – låt kreativiteten flöda! 

Måndag: Pasta melanzane

Lättlagad medelhavsinspirerad middag, med ljuvlig smak av tomat, vitlök, citron och örter. 

Du behöver:
500 g pasta, till exempel penne rigate
400 g aubergine
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
200 g körsbärstomater
½ citron, skalet av
1 dl bladpersilja, hackad
1 kruka basilika, grovhackad
olivolja
salt
peppar

Till servering:
½ kruka basilika
färskriven parmesan
svartpeppar

Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Se till att spara ½ dl av pastavattnet.

Tärna aubergine, skala och finhacka lök och vitlök. Halvera tomaterna.

Stek auberginen mjuk i rikligt med olivolja tills den är ordentligt mjuk och har fått lite färg. Det tar cirka 7–8 minuter. Tillsätt lök och vitlök, och fräs tills de också är mjuka. Lägg i tomaterna och häll i cirka ½ dl pastavatten. Låt alltsammans bli varmt. 

Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg i persilja och basilika mot slutet. Servera tillsammans med pastan. Toppa rätten med parmesan och färsk basilika, och gärna lite nymald svartpeppar. 

Tisdag: Indisk hot pot

En smakrik indisk rätt med många tillbehör. Vill du förenkla, så hoppa till exempel över sötpotatisen. Bananchipsen kan bytas ut mot färska skivor av banan. Kanske vill du ha mango chutney till? Som tur är får man göra som man vill!

Du behöver:
4 dl jasminris
2 tsk gurkmeja
2 sötpotatisar
3 msk rapsolja
salt
1 kg kycklingfilé
olja till stekning
1 frp kokosmjölk à 400 ml
1 msk röd currypasta
1 frp kikärter à 230 g
2 gula lökar
1 msk currypulver

Till servering:
½ ananas
8 papadams, indiskt bröd, finns färdigt i butik
olja till fritering av bröden (se anvisning på förpackningen)
2 dl jordnötter
2 dl bananchips

Gör så här: 
Koka riset enligt förpackningen, men tillsammans med gurkmejan. 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär sötpotatisen i klyftor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Vänd potatisen efter ungefär halva tiden. Ta ut och salta. 

Strimla kycklingen, och stek den i olja. Salta lätt. Häll över kokosmjölken och rör ned currypastan. Koka upp och låt småputtra några minuter. 

Häll av spadet från kikärterna. Skala och hacka löken grovt. Fräs löken och kikärterna i olja och curry. 

Lägg upp riset i portionsskålar, lägg i sötpotatis, kyckling och kikärter. Dela ananasen på längden och skär i skivor som du lägger i skålarna. Servera papadams, jordnötter och bananchips till. 

Onsdag: Köttfärspaj med soltorkade tomater och fetaost

Paj är perfekt matlådemat, och smakar ofta bara bättre dagen efter. Servera gärna med en grönsallad, så känns den inte lika “tung”. 

Du behöver:
3 msk olja
2–3 msk vatten
3 dl mjöl
½ dl kesella
salt
2 gula lökar
smör
400 g nötfärs
10 soltorkade tomater
150 g fetaost
3 msk kapris
4 msk pinjenötter
salt
peppar
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk senap
salt
peppar
oregano

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop olja, vatten, mjöl, kesella och salt till en deg. Tryck ut i en pajform, nagga botten lätt med en gaffel. Förgrädda i cirka 10 minuter. Låt svalna. Vrid upp ugnen till 225 grader.

Hacka löken och stek i smör tills den mjuknat. Lägg i köttfärsen och stek tills den fått färg. Salta och peppra, och låt svalna. Strimla de soltorkade tomaterna,, och smula fetaosten. Blanda med köttfärsen, kaprisen och pinjenötterna. Lägg alltsammans i pajskalet. 

Vispa ihop ägg, crème fraiche, vinäger och senap. Pressa ned en vitlöksklyfta, och smaka av med salt, peppar och oregano. Slå smeten över pajen, och rör om lite lätt så den tränger ned bland köttfärsen. Grädda i 20–25 minuter. Servera tillsammans med en grönsallad. 

Torsdag: Avokadosoppa med ärtskott och smulad fetaost

En väldigt snabblagad soppa, len och god, och fylld med nyttigheter.

Du behöver:
3 avokador
6 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
80 g spenat
salt
svartpeppar

Topping:
150 g fetaost
20 g ärtskott
avokadoolja
svartpeppar

Gör så här:
Koka upp grönsaksbuljongen och grädden. Skala, kärna ur och skär avokadon i bitar. Tippa ned den och spenaten i buljongen, och mixa med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. 

Häll upp soppan i tallrikar eller skålar, smula över fetaost och dekorera med ärtskott. Ringla över lite avokadoolja och mal lite svartpeppar över.

Fredag: Ugnsbakad lax med getostcrème

Skala, skär och lägg saker på en plåt och låt ugnen sköta resten – känns det som lagom mycket arbete till fredagsmiddagen?

Du behöver:
500 g laxfilé
1 kg rotfrukter, till exempel potatis, morot, rödbeta, palsternacka och lite röd lök och blomkål
salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Till getostcrème:
2 dl crème fraiche
200 g chèvre
1 tsk honung
salt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. 

Skala och skär rotfrukterna i bitar eller klyftor. Lägg dem i en långpanna och strö över salt och peppar. Ringla över olivolja och rosta mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter. 

Pensla laxen med lite olja. Krydda med salt och peppar. Lägg laxen ovanpå rotfrukterna och sätt in i ugnen igen i cirka 15 minuter. Rör under tiden ihop alla ingredienser till getostcrèmen.

Ta ut lax och rotfrukter, och servera rykande varmt tillsammans med en klick getostcrème.

Du kanske också gillar