Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 20

Veckans enkla recept – vecka 20

av Maria Starberg

Ännu en vecka fylld av fågelkvitter. Det är ljuvligt, men svårt att bli mätt på. Vi fyller på med lite lättlagad mat!

Måndag: Pasta pollognese

En snabblagad variant på pasta bolognese, där nötfärsen bytts ut mot färs av kyckling, pollo på italienska. 

Du behöver:
4 portioner spagetti, eller annan valfri pasta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
½ kruka oregano
500 g kycklingfärs
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 dl svarta oliver
1 kycklingbuljongtärning
2 ½ dl vatten
salt
peppar
65 g ruccola

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och riv zucchinin grovt. Grovhacka oregano. 

Bryn kycklingfärsen i olivoljan i en gryta. Tillsätt lök, vitlök, zucchini, oregano och tomatpuré, och fräs någon minut. Rör ner tomatkross, oliver och vatten, smula ned buljongtärningen. Sjud under lock i cirka 10 minuter. 

Smaka av med salt och peppar. Servera med spagettin och färsk ruccola. 

Tisdag: Halloumi tikka masala med cashewnötter och myntayoghurt

En vegetarisk variant på klassisk indisk chicken tikka masala, med halloumi istället för kyckling. 

Du behöver:
4 portioner jasminris
50 g smör
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk chiliflakes
½ tsk mald kardemumma
1 kanelstång
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk salt
1 tärning grönsaksbuljong
1 frp krossade tomater à 500 g
3 dl vispgrädde
2 frp halloumi à 200 g
2 dl cashewnötter
1 kruka färsk koriander

Myntayoghurt:
½ gurka
2 dl yoghurt
10 färska myntablad

Gör så här:
Finhacka gurka och mynta och blanda med yoghurten. Låt stå i kylskåp fram till servering.

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

Skiva den gula löken tunt. Fräs i smöret i en gryta tills den är mjuk och lätt brynt. Tillsätt pressad vitlök, spiskummin, gurkmeja, koriander, chiliflakes och kardemumma och låt fräsa några minuter. 

Plocka bladen av den färska koriandern. Hacka stjälkarna och rör ned dem i grytan tillsammans med kanelstång, ingefära, salt, buljong och krossade tomater och låt puttra i cirka 5 minuter. 

Tillsätt grädden i grytan, och låt puttra ytterligare 5 minuter medan du steker halloumin i tärningar i lite olja i en stekpanna tills osten fått fin färg och lätt frasig yta. Vänd ned halloumi och nötter i grytan, och servera tillsammans med ris, myntayoghurt och färsk koriander. 

Onsdag: Lins- och fetaostbiffar med quinoa och tomatsallad

Om du har bråttom så kan du spara lite tid genom att använda färdigkokta linser på tetra. Pröva gärna att smaksätta med andra örter som du gillar. 

Du behöver:
4 dl gröna linser
3 ägg
1 msk majsstärkelse
½ dl tomatpuré
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 frp färsk gräslök
150 g fetaost
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk rapsolja

Till quinoan:
4 portioner röd quinoamix
1 gul paprika
½ gurka
salt
svartpeppar

Gör så här:
Sjud linserna i saltat vatten i 25 minuter. de får gärna bli lite mosiga. Låt dem rinna av väl i en sil. Hacka lök, vitlök och gräslök, och smula fetaosten. 

Mixa linser, ägg, majsstärkelse, tomatpuré, lök och vitlök i en matberedare tills du har en ganska jämn smet. Rör ned fetaosten och hälften av gräslöken. Forma små biffar och stek dem gyllene i oljan.

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär den i små tärningar. Skölj och tärna gurkan. Blanda quinoa, paprika och gurka och smaka av med salt och peppar. Toppa med resterande gräslök, och servera till linsbiffarna. 

Torsdag: Champinjonsoppa med bacon och solrosskott

Välj själv om du vill ha skivade champinjoner, eller om du vill mixa till en len soppa – eller kanske något mitt emellan; en mixad soppa med små bitar att tugga på? 

Du behöver:
400 g färska champinjoner
1 gul lök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 buljongtärningar, grönsaks- eller kyckling-
2 dl vispgrädde
salt
peppar
1 pkt bacon
1 näve solrosskott

Gör så här:
Klipp bacon i små bitar, stek knaprigt och låt rinna av på en bit hushållspapper. 

Skiva champinjonerna, skala och finhacka löken.  Fräs dem i smör tills all vätska försvunnit. Pudra över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter. 

Mixa eventuellt soppan. Servera toppad med knapriga baconbitar och fräscha solrosskott. 

Fredag: Mozzarellafylld lövbiff med balsamicosky och picklad lök

En fredagsrätt med len gräddsås, men också rika smaker av balsamvinäger och soltorkade tomater. Kanske verkar den mer avancerad än den är. Vill du spara tid skär du potatisen i bitar innan du kokar den. 

Du behöver:
250 g mozzarella
600–700 g lövbiff (8 skivor)
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ kruka färsk basilika
8 soltorkade tomater
1 msk smör
1 dl vatten
2 dl grädde
½ dl balsamvinäger
1 msk oxfond
200 g sockerärter

Till potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 msk smör
1 ½ dl grädde
salt
mald muskkotnöt

Till picklad rödlök:
1 dl vatten
½ dl ättiksprit, 12 %
2 msk socker
1 röd lök

Gör så här:
Koka upp vattnet till rödlöken och ta av värmen. Blanda med ättika och socker. Skala och halvera rödlöken. Skär den i tunna skivor och lägg ned i ättikslagen till servering. 

Skala och koka potatisen i saltat vatten. 

Skär mozzarellan i åtta bitar. Salta och peppra köttet och rulla in en bit mozzarella, ett par basilikablad och en soltorkad tomat i varje lövbiff. Hetta upp en stekpanna och stek rullarna i smör tills de får fin färg. Häll på grädde, vatten, balsamvinäger och fond, och låt puttra under lock i cirka 10 minuter.

Koka upp vatten och förväll sockerärterna snabbt. 

Häll vattnet av potatisen. Pressa den genom en potatispress eller mosa den med en potatisstomp eller en ballongvisp. Tillsätt smör och grädde och rör till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och lite mald muskot. 

Servera lövbiffsrulladerna med potatismos, picklad rödlök och sockerärter.

Du kanske också gillar