Hem Råvaror Ta vara på naturen – smaksätt med granskott!

Ta vara på naturen – smaksätt med granskott!

av Maria Starberg

Att smaksätta med gran har blivit alltmer populärt, i såväl barer och restaurangkök som i hemmen. Här kommer tips på hur du kan använda denna skogens delikatess. 

Att tänka på när du plockar granskott

Maj och juni är en bra tid för att plocka späda, ljusgröna granskott. Välj de som har ungefär samma storlek som en fingernagel. De är rika på både C-vitamin och mineraler, och har en väldigt frisk smak. 

Granskott omfattas inte av allemansrätten, så du bör fråga markägaren om lov. Och toppskotten ska aldrig plockas. 

Du kan använda granskotten direkt, smörstekta eller i en sallad, pesto eller tomatsalsa, men här finns också förslag på hur du kan ta tillvara granskotten för att kunna använda dem året om. 

Granskottsolja

En olja som är supergod till exempel till nystekta kantareller eller till mozzarella. 

Du behöver:
3 dl neutral olja
200 g granskott

Gör så här:
Sätt ugnen på 70 grader. Häll olja och granskott i en kastrull som tål att ställas i ugnen, täck den med aluminiumfolie baka i ugnen i 12 timmar. 

Sila upp oljan på väl rengjord flaska och förvara i kylskåp så håller den till nästa vår. 

Granskottsvinäger

Ljuvlig till späd sparris, men passar också i en mustig höst- eller vintergryta, eller till rökt fet fisk. 

Du behöver:
5 dl vitvinsvinäger
100 g granskott

Gör så här:
Blanda vinäger och granskott i en burk med tättslutande lock. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Sila ifrån granskotten och häll upp vinägern på väl rengjord flask med tättslutande lock. Förvara i kylskåp så håller den till nästa sommar. 

Inlagda granskott

Mumsiga granskott att äta till fisk, svamp och vilt, eller varför inte i en fransk potatissallad istället för kapris?

Du behöver:
200 g granskott
20 g salt
2 dl vitvinsvinäger

Gör så här:
Lägg granskotten i glasburkar med tättslutande lock, och häll på saltet. Låt stå tre veckor i rumstemperatur. Slå sedan över vinägern och låt stå ytterligare tre veckor. Förvara i kylskåp så håller de minst ett halvår. 

Granskottsglass

Vad sägs om nyttig glass med fräsch smak av skogen?

Du behöver:
3 dl cashewnötter
1 dl nyplockade granskott
1 msk kokosolja
1–2 msk honung
1–2 krm spirulina
½–1 citron
1–2 dl vatten

Gör så här:
Riv skalet av citronen, på rivjärn eller med zestjärn. Mixa alla ingredienser till en slät och len smet. Börja med den mindre mängden vatten, och späd efterhand om det behövs. Frys in i glassformar eller en skål. 

Om du fryser in glassen i en skål och vill forma kulor, ta fram och halvtina glassen, gör kulor och frys om. 

Granskottsdricka

En mycket frisk och fräsch dryck. Det som inte dricks upp på en gång sparas med fördel i plastflaskor i frysen. 

Du behöver:
2 liter ljusgröna granskott
1 citron
1 l vatten
1 l socker
1 msk citronsyra

Gör så här:
Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med skivad citron. Koka upp vatten, socker och citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten, och låt stå kallt och dra i 2–3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. 

Drink för skogsälskare – Ensamheten

I Emil Årengs lite ovanliga cocktailbok Salongs i Norrland finns denna gindrink tillägnad skogsarbetaren Kent. Han använder färdig, köpt Gran Zirup, men recept på hur du gör din egen granskottssirap hittar du här, tillsammans med mycket annat intressant om granskott.

Du behöver:
50 ml Hernö Gin Navy Strength
20 ml Byrrh infuserad med kaffebönor*
20 ml Gran Zirup

Gör så här:
Rör alla ingredienser med is och sila upp till ett glas fyllt med is. 

*Byrrh är en fransk örtlikör. För kaffeinfuserad Byrrh häller du en flaska Byrrh i en bunke och tillsätter cirka 35 gram kaffebönor av bättre sort och låter dra i ett dygn. Sila bort bönorna, och voilà! Du har gjort en ljuvligt god kaffelikör.

Du kanske också gillar