fbpx
Hem Hälsa Granskott – nyttigt och läckert!

Granskott – nyttigt och läckert!

av Maria Starberg

Enligt gamla bondepraktikan skulle man äta granskott mot vårtrötthet. Granskotten är rika på vitamin A och C, mineraler och antioxidanter. Sirap gjord av granskott är himmelskt gott att ringla på vaniljglass, morgongröt, dessertost, pannkakor – och inte minst i en varm dryck mot förkylning.

Granskottssirap på två sätt – raw och kokt

Raw granskottssirap

 1. Plocka granskott som är ungefär 2-3 cm långa.
 2. Varva skotten med råsocker, honung eller muscovadosocker i en genomskinlig glasburk, tätt, vartannat lager skott, vartannat socker, så att du har ungefär lika stor mängd av vardera ingrediens.
 3. Skruva på locket och ställ burken i ett fönster som vetter mot väst eller öst. Låt stå i 2-4 veckor. Skaka och vänd på burken varje dag.
 4. När skotten tappat färgen och sockret har smält är sirapen klar. Sila av och häll på en ren glasflaska som är steriliserad genom kokning i vatten i 10 minuter.
 5. Förvara svalt och mörkt.

Kokt granskottssirap

 1. Blötlägg granskotten över natten i kallt vatten.
 2. Koka dem i ca 1 timme.
 3. Sila bort skottarna.
 4. Häll avkoket i en kastrull, lägg till valfri typ av socker enligt smak, 500-700 g för 2 liter vätska.
 5. Koka ihop på svag värme tills det fått en sirapslik konsistens, ca 3-5 timmar, rör om ibland.
 6. Häll i rena, gärna genom kokning steriliserade glasburkar.
 7. Låt svalna av och lagra svalt och mörkt.

Både sätt ger en sirap som håller i drygt ett år, fast den kommer nog att bli uppäten långt innan! Lägg gärna till några skivor lime eller färsk ingefära. Pröva dig fram med vilket socker du vill använda, hur söt sirap du föredrar och hur du vill att konsistensen blir genom olika koktider. Smaskigt!

Dessutom är sirap en perfekt gå bort-present. En liten burk med granskottssirap som man gjort själv känns verkligen speciellt att ge till någon man tycker om.

Ta in granskotten i köket!

Granens skott kan bland annat användas i sallad, som smörgåspålägg, som krydda i snaps och marinad, som ingrediens i viltgrytor och annan mat. Du kan göra grädd- eller rawglass av dem, laga te, smoothie eller granskottspesto eller pickla dem. Granskottssirap har jag använt även i bakningen, ersatte en del av sockret i havrekakor med den för mer sting i smaken. Funkade bra! På nätet finns många läckra recept.

Att lägga till gran i maten ger en härlig lite viltaktig smak som påminner om rosmarin och harsyra. Granskott i maten passar utmärkt till det mesta men blir extra gott till kyckling och fläskkött. Ju större granskotten är ju starkare blir de i smaken.

Känner du till granens många hälsoeffekter?

 • Granskotten är ypperliga att göra en hostsirap av, med tillskott av citron och ingefära. Gör ett lager som räcker hela vintern!
 • Granskottsavkok är slemlösande vid inhalation och den kan även drickas mot urinvägsinfektion.
 • Salva med grankåda sägs öka blodcirkulation och lindra muskelvärk samt läka småsår.
 • Granen har använts även som antiseptisk ingrediens i omslag och plåster.
 • Samla kvistar under vintern och lägg dem direkt i ett varmt bad eller gör en fotskrubb av dem. Det stimulerar ämnesomsättningen och hudens blodcirkulation.

Tänk på att granskott passar inte till alla. De rekommenderas inte för personer med astma, kikhosta eller njursjukdomar, och inte heller till gravida. Gran kan framkalla allergiska reaktioner.

Granen växer nästan överallt och de är lätta att hitta!

Plocka granskott för förtäring i början av sommaren när de är mjuka och ljusgröna. Ta inte allt från bara en gran så trädet får möjlighet att växa. För badet kan du samla granbarr och kvistar när som helst på året. Det är alltid bra att kolla av med markägaren innan du plockar av mängder. Här kan du läsa mer om allemansrätten och vad som gäller.

Förväxla inte vår skogsgran med idegranen som planteras som dekoration i trädgårdar, för idegranen är giftig.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar