Denna vecka blir det några klassiker och några nya, spännande smaker. Häng med!
Måndag: Laxpasta med lime
En snabb och god vardagsfavorit med krämig sås som får lite sötma från honung och syra från lime. En perfekt smakkombination!
Du behöver:
300 g pasta av valfri sort
400 g laxfilé
2 dl crème fraiche
½ tärning hönsbuljong
1 msk flytande honung
1 lime, skal och saft
Svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär laxen i tärningar. Blanda crème fraiche, smulad buljongtärning, honung, skal och saft av lime i en kastrull. Låt såsen koka upp.
Lägg i laxen och låt koka någon minut. Servera med pastan och krydda med peppar.
Tisdag: Wok med sweet and sour-fläsk
En enkel wok som är svår att misslyckas med och som de flesta i familjen kommer gilla!
Du behöver:
300 g strimlat fläskkött (sweet and sour-fläsk)
1 msk olja till stekning
1 finhackad gul lök
1 finskuren purjolök
2 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 tsk soja
100 g sockerärtor
100 g majskorn
150 g böngroddar
200 g strimlade bambuskott
200 g gröna bönor
Salt
Svartpeppar
4 portioner ris
Gör så här:
Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna.
Fräs köttet, hälften åt gången i ca 3 minuter under omrörning och lägg sedan över i en skål.
Fräs lök och purjo i lite mer olja. Blanda ner köttet igen. Späd med vatten och tillsätt smulad buljongtärning och soja, och smaka av.
Koka under lock på svag värme 15-20 minuter. Lägg i grönsakerna mot slutet så att de blir varma men inte mjuka.
Servera med ris.
Onsdag: Falukorvsfajitas med avokadosalsa
Lite försvenskad fajitas som är fyllda med falukorv, paprika, avokadosalsa och vitlöksdressing och som serveras i tortillabröd. Mums!
Du behöver:
4 dl kokt ris
8 tortillabröd
600 g falukorv
1 msk paprikapulver
1 gul lök, tunna klyftor
1 röd paprika, strimlad
½ grön paprika, strimlad
½ gul paprika, strimlad
1 avokado, tärnad
½ röd chilifrukt, finskuren
1 rödlök, finhackad
2 tomater, tärnade
1 knippe koriander, hackad
1 lime
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk rapsolja (eller olivolja)
Vitlöksdressing:
2 dl crème fraîche
2 vitlöksklyftor
salt
Gör så här:
Blanda den finhackade rödlöken med tomattärningar, avokado, chili och koriander. Smaksätt med limesaft, vinäger, olja och salt.
Riv vitlöksklyftorna fint och blanda med crème fraiche. Salta och peppra.
Stek falukorven tillsammans med gul lök och paprika. Tillsätt paprikapulver, salt och peppar.
Servera allt på tortillabröd tillsammans med kokt ris om så önskas.
Torsdag: Grekisk sallad
En riktig sommarklassiker i form av en grekiskinspirerad sallad.
Du behöver:
1 rödlök
1 gurka
4 st tomater
150 g fetaost
½ kruka färsk oregano
1½ dl kalamataoliver
½ dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Svartpeppar
Gör så här:
Skala och skiva rödlöken. Skär gurka och tomater i bitar. Bryt osten i bitar. Plocka bladen från oreganon.
Rör ihop olja och vinäger till en dressing
Varva lök, gurka, tomat, oliver och ost på ett serveringsfat eller portionsvis på tallrikar och ringla över dressingen. Strö över oregano och svartpeppar.
Fredag: Kalkonfärsbiffar med gräslökssås
Kryddiga biffar med smak av spiskummin paras ihop med en fräsch gräslökssås. Servera gärna med kokt potatis och en enkel sallad.
Du behöver:
900 g potatis
½ kruka gräslök
2 dl matyoghurt
1 tsk honung
500 g kalkonfärs
1 ägg
1 msk spiskummin
2 msk smör
250 g körsbärstomater
½ gurka
1 gul paprika
250 g morötter (ca 2-3 st)
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Koka potatisen.
Gräslökssås:
Finhacka ½ kruka gräslök och blanda hälften av gräslöken med 2 dl matyoghurt, 1 tsk honung, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en skål.
Biffar:
Blanda 500 g kalkonfärs, 1 ägg, 1 msk spiskummin, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Forma färsen till 8 lika stora biffar.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och stek biffarna på medelhög värme i ca 5 min per sida.
Sallad:
Dela körsbärstomaterna, skär gurkan i halvmånar, tärna paprikan och skala och riv morötterna. Blanda grönsakerna tillsammans med vitvinsvinäger och salt.
Vänd ner resten av gräslöken och 1 msk smör i den kokta potatisen. Servera gräslökspotatisen med biffarna, såsen och salladen.